Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca: „Aradul are cele mai îndrăznețe proiecte de construire de spitale noi, în regiunea de Vest a României

 

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a participat, astăzi, la Timișoara, la evenimentul „Spitalul Nostru 2022”, care reunește specialiști din sistemul de sănătate și administrație publică pe zona de Vest a țării. Tema întâlnirii a fost intersecția strategiilor de sănătate și a componentelor care definesc tot ecosistemul sanitar al regiunii.

Iustin Cionca: „Aradul are cele mai îndrăznețe proiecte de construire de spitale noi, în regiunea de Vest a României
Comentează 1

„Aradul are cele mai îndrăznețe proiecte de construire de spitale noi, în regiunea de Vest a României, cu finanțare obținută de Consiliul Județean. Am prezentat cifrele astăzi, la Timișoara, unde am putut face o comparație între strategiile administrațiilor publice din vestul țării, la o întâlnire cu instituțiile publice, primării, consilii județene, spitale, direcții de sănătate publică și cu medici specialiști. Consiliul Județean Arad a comandat un masterplan pe domeniul sănătății publice din care reieșea înaintea pandemiei că ar fi nevoie de investiții de 200 milioane euro pentru modernizarea sistemului de sănătate arădean. Suntem conștienți că reșaparea spațiilor vechilor spitale construite după normative de peste jumătate de secol nu mai este o soluție viabilă pe termen lung. Unele dintre ele sunt chiar revendicate și au fost retrocedate. De aceea, CJA, în anul 2017, a decis construirea unor spitale noi, de la zero, în domeniile cele mai solicitate.

Anul acesta finalizăm construirea unui Spital de Oncologie pentru care am depus în completare și un proiect european de finanțare a unei secții de radioterapie. Tot anul acesta finalizăm un nou Spital de Psihiatrie la Căpâlnaș. La Complexul Matern-Pediatrie suntem în faza elaborării studiului de fezabilitate. La extinderea Unității Primiri Urgențe suntem în faza atribuirii contractului de dirigenție și începe execuția lucrărilor, miercuri avem prima ședință tehnică pe proiect. La Ambulator lucrările de reabilitare sunt finalizate, echipamentele sunt procurate, inclusiv angiograful spitalului, suntem în faza de autorizare la CNCAN în vedere punerii în funcțiune. Iar la noul sediu al Medicinei Legale am predat amplasamentul Companiei Naționale de Investiții, aceasta a avizat lucrarea iar acum suntem cu avizarea la Ministerul Dezvoltării, după care va urma executarea lucrărilor. După finalizare, ele ne vor fi predate.

Printr-un alt proiect european urmărim modernizarea tuturor sălilor de operație de la Spitalul Județean și distinct de asta, tot din fonduri europene, lucrăm la amenajarea uneia dintre cele mai moderne secții de Cardiologie, în condițiile în care pe acest segment sunt în concurență cu Clinica de la Pădurea Verde din Timișoara, care este finanțată de stat. 

Între timp noi lucrăm și la dotarea Spitalului Județean cu aparatură nouă. Vă dau ultimele două exemple: a sosit la Arad al doilea Computer Tomograf pentru spital, cumpărat de Consiliul Județean, și care a fost instalat într-un spațiu amenajat de Consiliul Județean, iar săptămâna trecută a fost instalat și aparatul de radiologie pe care noi l-am cumpărat pentru Unitatea de Primiri Urgențe, ca pacienții să fie radiografiați chiar la UPU, să nu mai fie necesară deplasarea lor. Anul acesta am cumpărat pentru spital și un angiograf periferic de la care ne așteptăm să scadă drastic numărul amputărilor”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite