Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Întâlnirea sufletelor – Salon 5 Gutenberg – universul cărții

Întâlnirea sufletelor – Salon 5 Gutenberg – universul cărții
Comentează 0

Al cincilea Salon Gutenberg și-a deschis astăzi brațele într-o după-amiază însorită sub lumina făuritoare a fondatorilor: Florica Ranta Cândea, Anton Ilica, Emil Șimăndan, Florin Muj, Voivhița Tulcan, Horia Truță și Carina Baba. Pe lângă cei mai reprezentativi oameni de suflet al revistei Gutenberg- universul cărții au fost prezenți și foto-reporterii Mircea Boran, Rely Tarniceli, eleve debutante de la Colegiul Național Preparandia-Dimitrie Țichindeal : Pantea Paula, Zaha Cristina, îndrumați de către profesor Jecalo Iovănescu Genina, dar și alți oameni iubitori de frumos.

Ediția 30 a revista Gutenberg- universul cărții ieșită proaspăt de sub tipar și-a sărbătorit colaboratorii alături de oameni de cultură și de jurnaliști arădeni celebrând împreună câteva ore solemne în cinstea unui număr măreț – opt ani de apariție. Florica Ranta Cândea și-a poftit oaspeții de suflet să (re)trăiască împreună cu ei cele 30 de ediții ale copilului de suflet. Un copil care a ajuns la o vârstă frumoasă, sub o formă de invidiat. Copilul a crescut sub aripa ocrotitoare a fiecărui efort ce a dus la evoluția sa, însă cel mai important pas e acela al formării tinerilor sub glasul îndrumător al revistei Gutenberg – universul cărții.

În cadrul Salonului 5 Gutenberg a prins viață lucrarea Voichiței Tulcan Macovei De la politică

la credință. Mărturisiri , despre lucrarea nou apărută a vorbit Florica Ranta Cândea care a văzut în lucrarea De la politică la credință. Mărturisiri o etapizare a vieții autoarei și a privit totul sub forma unei troițe, în care femeia era prezentată în diferite ipostaze în fața oglinzii. Florica Ranta Cândea caracterizează lucrarea sub forma unor povestiri suprapuse cu niște nuvele și apreziază că în 167 de pagini autoarea nu fuge de propria realitate, iar calea pe care aceasta o urmează nu e nici calea spre pocăință, nici spre căință, ci este calea unei vieți trăite. Femeia din oglindă apare sub îndemnul dragostei creștine, iar Paul Krizner observă faptul că viața este un drum spre credință și spre dragoste. Prefața lucrării intitulată Promisiunea sufletului a fost realizată de Teodor Mara care a remarcat că lucrarea surprinde lumina unei lumi desprinse din copilărie, cu unitatea și solidaritatea familiei de țărani, cu bucurii provenite din calmul pământului de la sat. Apoi lucrarea a fost prezentată de preotul Emil Roman care a subliniat rolul și valoarea credinței, după care domnul Ioan Tuleu a observat că întreaga lucrare cuprinde o serie de memorii care conturează un caracter reflexiv. Cartea De la politică la credință. Mărturisiri a apărut la Tipografia Tiparnița, având ca editor pe Adrian Ioanăș. Valeriu Ilica a remarcat faptul că apariția unei cărți este un moment de bucurie, așadar să ne bucurăm de bucuria doamnei Voichița. Horia Truță a schițat ideea că sub egida grupării Gutenberg a luat naștere o nouă carte la care suntem martori.

Coordonatorul Emil Șimăndan în Dicționarul presei arădene din 2010 a consemnat la pagina 96 apariția revistei Gutenberg –universul cărții în spațiul publicistic arădean. Revista Gutenberg a scos de sub lumina tiparului o serie de lucrări care au luat naștere și care au dat naștere acestei publicații care pentru mulți a început să fie o portiță spre o adevărată reușită.

 

Prof. Jecalo Iovănescu Geanina

Galerie foto (42)


Scrie un comentariu

trimite