Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Inima Franței, mistuită de flăcări: un incendiu devastator a izbucnit, luni seara, la Catedrala Notre-Dame din Paris

Un incendiu devastator a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, conform Mediafax.ro, care citează site-ul cotidianului Le Figaro. Potrivit aceleiași surse, flăcările au cuprins catedrala la ora 18.50 (19.50, ora României). Se pare că focul ar fi pornit de la o sursă a sistemului de încălzire. O parte a acoperişului, inclusiv o turlă, s-a prăbuşit din cauza incendiului, iar pompierii se luptă, la această oră, să stingă focul.

Inima Franței, mistuită de flăcări: un incendiu devastator a izbucnit, luni seara, la Catedrala Notre-Dame din Paris
Comentează 0

De menționat că pe exterior, impozantul monument era înconjurat de schele, având în vedere că se afla în plin proces de renovare. În aceste condiții lemnul nu a făcut decât să întrețină focul și să îngreuneze și mai mult munca pompierilor, care potrivit unor surse, ar fi ajuns cu greutate la locul incendiului din cauza traficului infernal din capitala Franței.

Macron a lăsat totul baltă și a plecat la catedrală

La o oră și ceva după izbucnirea flăcărilor, când toată lumea a început să își dea seama că nu este de glumit, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi-a întrerupt întâlnirile programate şi a ajuns la Catedrala Notre-Dame, pentru a asista la stingerea flăcărilor. „Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Emoţii pentru întreaga naţiune. Gândurile mele sunt la toţi catolicii şi la toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist să văd cum arde o parte a noastră”, a scris președintele Macron pe Twitter.

La ora 23:40 - Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de Pompieri a Parisului, a declarat că următoarele 90 de minute sunt „cruciale” pentru salvarea catedralei, potrivit CNN. „Există riscul ca clopotul să cadă. Dacă se întâmplă acest lucru, se va prăbuşi turnul. Sunt pompieri în interiorul şi exteriorul catedralei. Următoarele 90 de minute sunt cruciale. Trebuie să câştigăm această bătălie şi să oprim extinderea flăcărilor. Cel mai eficient este să acţionăm din interior. Nu suntem siguri dacă vom putea să oprim extinderea incendiului către turnul nordic al clădirii”, a declarat acesta. Zece minute mai târziu, postul de televiziune France 2 relata că poliţia tratează incendiul ca pe un accident, însă Parchetul din Paris a precizat că a deschis o anchetă.

Potrivit TV5 Monde, sute de francezi s-au adunat în jurul edificiului, unii dintre ei pentru a se ruga, să nu uităm totuși că pentru catolici era lunea mare, alții doar pentru a urmări eforturile făcute de pompieri. „Este de necrezut ceea ce se întâmplă acum. Deși ne aflăm în secolul XXI și pompierii au la dispoziție atâtea mijloace de intervenție, nu au reușit să oprească extinderea incendiului”, spunea una dintre pariziencele intervievate.

Reacția autorităților de la București

Preşedintele României Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, au reacţionat pe Twitter. Iohannis a afirmat, luni seară, că veştile despre incendiu sunt „sfăşietoare”, precizând că România este alături de Franţa. „Veşti şfâşietoare din Paris. Notre-Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris Klaus Iohannis. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că este afectată de veştile teribile de la Paris, iar gândurile ei se îndreaptă către prietenii noştri francezi. Premierul a adăugat că Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al Europei. „Sunt afectată de veştile teribile din Paris. Catedrala Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al Europei. Gândurile mele se îndreaptă către prietenii noştri francezi”, a transmis Viorica Dăncilă, într-un mesaj postat în limba franceză. „Este şocant să văd cum arde unul dintre reperele Parisului şi ale Franţei. Iubim Catedrala Notre-Dame mai mult ca niciodată. Pierderea pe care o suferă Parisul este şi pierderea noastră”, a scris și Călin Popescu Tăriceanu. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a afirmat că pierderea Catedralei Notre-Dame este de neconceput, fiind vorba despre una dintre cele mai emblematice monumente arhitecturale din lume. „Imagini devastatoare în direct cu focul de la Notre-Dame. Este de neconceput pierderea uneia dintre cele mai emblematice arhitecturi din lume. Sper că toată lumea va fi în siguranţă”, a scris Ciamba, luni seară.

Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii franceze, fiind sediul Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa. Este inima Franței, am putea spune, fiind unul dintre cele mai impunătoare lăcașuri de cult din lume.

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite