Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Infracțiunile judecate la instanța din Arad s-au înmulțit. Criminalitatea a crescut după pandemie

Reprezentanții Tribunalului Arad și-au prezentat raportul de activitate pentru anul 2022. 

Infracțiunile judecate la instanța din Arad s-au înmulțit. Criminalitatea a crescut după pandemie
Comentează 0

În cursul anului 2022 s-au înregistrat 1.689 de cauze penale noi care, cumulate cu cele 151 aflate în stoc la începutul anului, rezultă un volum total de activitate la secţia penală de 1840 de cauze. Din acest punct de vedere, activitatea la secţia penală este mai mare cu 76 de dosare în anul 2022, faţă de activitatea din anul 2021. Comparativ cu anii precedenţi, la finele anului 2022, stocul de dosare este cu 9 dosare mai mare decât la finele anului 2021 şi cu 21 dosare mai mare decât stocul de la finele anului 2020.

Pe lângă activitatea de judecată, fiecare judecător din cadrul secţiei penale îndeplineşte, conform planificării, şi atribuţiile judecătorului delegat cu executarea hotărârilor penale, unde desfăşoară activitatea 2 grefieri delegaţi cu executarea hotărârilor penale.

În anul 2022, au fost puse în executare 633 hotărâri în  fond şi 543  hotărâri soluţionate de  Tribunal în calea  de  atac.

În cadrul activităţilor derulate la sectorul de executări penale, menţionăm şi cele privitoare la verificarea mandatelor nepuse în executare ori a eventualelor situaţii de prescripţie, fiind întocmite 58 referate de sesizare a instanţei de către judecătorul delegat cu executarea hotărârilor penale pentru punere pe rol a dosarelor în care s-au ivit nelămuriri cu privire la punerea în executare a hotărârilor penale.

În perioada analizată s-au emis un număr de 57 de mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, s-au întocmit formele de executare pentru 102 persoane condamnate cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, 10 persoane condamnate pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, 8 persoane condamnate la pedeapsa amenzii penale, au fost înregistrate 3 poziţii în Registru privind evidenţa măsurilor educative neprivative de libertate aplicate minorilor.

Pentru recuperarea debitelor, în anul 2022, s-au emis 671 titluri executorii, privind confirmarea şi preluarea debitelor pentru încasarea cheltuielile judiciare, 154 de titluri executorii, privind confirmarea şi preluarea confiscării sumelor sau obiectelor, 3 titluri  pentru executarea amenzilor judiciare.

În cauzele având ca obiect amânarea ori întreruperea executării pedepsei, judecătorul delegat la compartimentul executări penale din cadrul Tribunalului Arad a pronunţat un număr de 38 de încheieri.

În ce priveşte activitatea de cooperarea internațională, în anul 2022 au fost emise 10 mandate europene de arestare şi 10 mandate de urmărire internaţională, 4 certificate  referitoare la  cheltuieli  judiciare,  2  referate  prin Ministerul de  Justiţie pentru recunoaştere  executare pedeapsa cu închisoare,  3  certificate  privind  suspendarea  sub supraveghere a executării pedepsei şi 2 referate prin Ministerul de  Justiţie  pentru  recunoaştere executare pedeapsa  cu suspendarea  sub supraveghere.


Scrie un comentariu

trimite