Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

INCIDENTE grave la Mitingul Diasporei. Piața Victoriei, evacuată cu forța. Sute de oameni, răniți

Incidente de o VIOLENŢĂ EXTREMĂ, vineri, la Mitingul Diasporei, din Piaţa Victoriei. Cel puţin 440 de persoane au fost rănite, atât protestatari, cât şi jandarmi, după ce Jandarmeria a folosit, în repetate rânduri, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. De altfel, echipajele SMURD au refuzat să mai intre în zonă, din cauza aerului irespirabil. Peste 110.000 de oameni şi-au strigat disperarea în stradă, în faţa Executivului, deşi premierul României, Viorica Dăncilă, se află în concediu. La ora 23:00, Jandarmeria a primit ordin să evacueze Piaţa în forţă, iar la nivelul Poliției Capitalei s-a dat alertă COD ROŞU gradul IV. Din acel moment, lucrurile au degenerat şi protestul a devenit unul de o violenţă fără precedent. Într-un mesaj transmis târziu în noapte, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat "ferm" intervenţia brutală a Jandarmeriei şi a cerut ministrului de Interne să dea "urgent" explicaţii. 

INCIDENTE grave la Mitingul Diasporei. Piața Victoriei, evacuată cu forța. Sute de oameni, răniți
Comentează 0

UPDATE 1:20 ISU: 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, 65 fiind transportate la spital

Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri.

"440 de intervenţii pentru acordare asistenţă medicală la faţa locului (24 jandarmi), în urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)", precizează ISU.

În Piaţa Victoriei au fost prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

UPDATE 00:30 Potestatarii au început să se retragă din Piaţa Victoriei, dar s-au grupat pe străzile lăturalnice, unde au început să scandeze "Nu plecăm!".

UPDATE 00:00 Câțiva protestatari au dat foc mobilierului stradal din zona Pieței Victoria. 

UPDATE 23:30 Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat intervenţia în forţă a Jandarmeriei şi a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să dea urgent explicaţii.

UPDATE 23.20 Protestatarii au plecat din centrul Pieței Victoriei către zona Muzeului Antipa și pe străzile din apropiere. 

UPDATE 23.15 Jandarmii au aruncat cu gaze lacrimogene, cu petarde foarte puternice. Oamenii s-au îndepărat de zona din fața Guvernului. Forțele de ordine susțin că au apelat la gaze și tunuri cu apă pentru ca cei care au instigat la violențe să plece din Piața Victoriei.

UPDATE 23.00 Au loc violențe între jandarmi și protestatari, chiar în mijlocul mulțimii din Piața Victoriei. Se aruncă petarde. Jandarmii au pus tunurile cu apă pe manifestanți.

Începe evacuarea cu forța a Pieței Victoriei. Oamenii scandează ”Nu plecăm!” Jandarmii au micșorat spațiul în care se desfășoară protestul. 

La nivelul Poliției Capitalei s-a dat alertă Cod Roșu gradul IV, ceea ce înseamnă că și polițiștii care se află în concediu, dar care se află în zonă, trebuie să vină la muncă.

Numărul persoanelor rănite în incidentele dintre huliganii infiltrați printre protestatari și jandarmi se ridică la 250.

UPDATE 22.50 Echipajele SMURD refuză să mai intervină în anumite zone din Piaţa Victoriei, unde aerul este irespirabil.

UPDATE 22.35 Fiica lui Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloș, a inhalat gaze lacrimogene la protest și a fost dusă cu targa în ambulanță. ”Deodată, am văzut paramedicii care transportau pe targă o adolescentă de 16 ani. Unul dintre voluntarii care transportau targa mi-a strigat: Domnule Alexandrescu, este fata dumneavoastră! M-am alăturat lor în goană și am urcat în camion. A urmat resuscitarea, cu oxigen și monitorizare a inimii. Mulțumesc echipei de intervenție!”, a scris Alexandrescu, pe Facebook.

UPDATE 22.15 Jandarmeria susține că s-au transmis cele trei semnale luminoase legale care avertizează că în curând jandarmii vor interveni pentru evacuarea Pieții Victoriei. Motivul ar fi, spun ei, huliganii infiltrați printre protestatarii pașnici, care au aruncat cu obiecte în jandarmi și au provocat mai multe incidente violente.

UPDATE 22:00 Peste 110.000 de protestatari se află, la această oră, în Piaţa Victoriei. Este imposibil de stat în zonă, jandarmii folosind tot mai des gazele lacrimogene. Aerul a devenit irespirabil şi tot mai mulţi oameni solicită intervenţia medicilor. Alţii au început să se refugieze pe străzile din jur, însă, după câteva minute, aceştia revin în faţa Guvernului. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, 172 de persoane au avut nevoie, până în acest moment, de îngrijiri medicale.

UPDATE 21.30 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei și de pe străzile adiacente a ajuns la aproximativ 110.000.

METROREX a anunţat că a redeschis Piaţa Victoriei.

UPDATE 21.00 În acest moment, în Piața Victoriei sunt circa 60.000 de protestatari care scandează lozinci anti-PSD. Pe clădirea Guvernului se proiectează mesajele "JOS GUVERNUL", "NOI SUNTEM POPORUL" şi se scandează "Nu scăpaţi!". Protestatarii au început să aprindă lanternele de la telefoanele mobile.

Circulaţia este blocată complet în Piaţa Victoriei.

UPDATE 20:20 Piaţa Victoriei a devenit neîncăpătoare, dar şi străzile laterale. Protestatarii forţează din nou gardurile jandarmilor, care au apelat iar la gaze lacrimogene şi au dat drumul la tunul cu apă. Câţiva manifestanţi au început să arunce în direcţia acestora cu diverse obiecte şi petarde.



La Piaţa Romană, s-au adunat două galerii, informează Realitatea TV. Ultraşii au luat bucăţi din gard şi au fugit cu ele.

Protestul de astăzi din Capitală i-a inspirat și pe nemțeni. Câteva zeci de persoane protestează, începând cu ora 19:00, în fața Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, manifestându-și solidaritatea față de protestatarii din București, scrie realitateadeneamt.net.

„PSD, ciuma roşie!”, „Demisia!”, „Jos Dragnea!”, ”Dragnea la pușcărie!”, ”Analfabeta!” sunt doar câteva din scandările care se aud la Piatra-Neamț. Ei poartă steaguri tricolore, pancarte cu mesaje anti-PSD şi cer demisia Guvernului. Protestul se desfăşoară fără incidente.

Şi Bistriţa s-a alăturat protestului Diasporei. Circa 300 de bistrițeni au ales să își petreacă seara de vineri în stradă, în Piața Petru Rareș din municipiu. ”Bistrița, alături de Diaspora”, ”România, trezește-te!” sau ”Jos hoții!” sunt doar câteva dintre mesajele pe care participanții la acțiune le-au inscripționat pe pancarte, scrie realitateadebistrita.net.

Peste 5.000 de protestatari au iesit în stradă, la Sibiu. Potrivit realitateadesibiu.net, protestatarii au plecat în marș din Piața Unirii, pe Calea Dumbrăvii – Piața Aurel Vlaicu – Bulevardul Mihai Viteazu, se vor întoarce în sensul giratoriu de pe strada Rahovei și vor mărșălui din nou către Piața Unirii. Aceștia flutură tricolorul și scandează, printre altele, celebra expresie înscrisă de un român, stabilit în străinătate, pe plăcuța de înmatriculare a mașinii sale.

UPDATE 20.00 Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 30.000. S-a închis stația de metrou ”Piața Victoriei”, care are ieșirile chiar în zona mitingului.

UPDATE 19.20 ISU Bucureşti-Ilfov anunță că 34 de manifestanţi şi doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE 19.00 Protestatarii scandează mesaje împotriva Guvernului. Au încercat să ajungă cât mai aproape de clădirea Executivului și au forțat din nou gardurile amplasate de aceștia. Circulația în Piața Victoriei este blocată.

UPDATE 18.40 În imagini se vede cum o persoană cu handicap a fost rănită, căzând din scaunul cu rotile. 

Jandarmii primesc întăriri. Se aduc tunuri cu apă.

Spiritele s-au încins din nou în jurul orei 18:40. Câțiva protestatari au încercat să rupă iar cordonul jandarmilor, împingându-i și aruncând cu obiecte spre aceștia. Forțele de ordine au folosit încă o dată gaze lacrimogene.

 

UPDATE 18.25 ”Asupra jandarmilor au fost exercitate arme de violență, au fost aruncate obiecte contondente, au fost loviți cu bețe de steaguri. Colegii mei au folosit aceste mijloace de protecție, pe care le au în dotare, în legitimă apărare. Nu aveau niciun interes să folosească aceste elemente înainte de a fi puși în pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, la Realitatea TV.

Acesta a mai precizat că doi jandarmi sunt răniți și că ”siguranța tuturor a fost pusă în pericol”. 

Enache: Manifestanții au aruncat cu pungi cu urină

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a menționat că protestatari din mulțime au aruncat în direcția forțelor de ordine cu pungi cu urină și materii fecale.

UPDATE 18.00 Un protestatar care era plin de sânge în zona feței a fost scos pe brațe din mulțime și dus la un echipaj SMURD.

UPDATE 17.15 Cel puțin 24 de persoane au fost rănite, atât în rândul protestatarilor, cât şi al jandarmilor, în urma îmbrâncelilor dintre manifestanții anti-PSD și forțele de ordine. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după folosirea gazelor lacrimogene.

Protestatarii au început să fluiere şi să scandeze "Fără violenţă!".

Jandarmii încearcă să negocieze cu manifestanţii. "Ce vină au oamenii mei, că vin la muncă?!", a spus un jandarm protestatarilor.

Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au precizat, ulterior, într-un comunicat, că forţele de ordine au folosit spray-urile cu piper din dotare în momentul în care protestatarii din Piaţa Victoriei au început să arunce în agenţi cu obiecte contondente.

UPDATE 16.22. Incidente la protest. Manifestanţii s-au îndreptat spre gardul Guvernului, iar jandarmii intervin în forţă, folosind inclusiv gaze lacrimogene. Au avut loc inclusiv îmbrânceli între forţele de ordine şi protestatari. Potrivit estimărilor, sunt aproape 1500 de oameni în piaţă. Iată imaginile:

Citeste continuarea pe realitatea.net

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite