Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Începe şcoala! Efectele surprinzătoare ale temelor pentru acasă asupra copiilor

Începe şcoala! Efectele surprinzătoare ale temelor pentru acasă asupra copiilor
Comentează 0

In mai putin de o luna incepe scoala. Cursuri, lectii, teste, teze si, mai ales, teme pentru acasa. Cat de bune sunt temele pentru acasa si cum influenteaza ele activitatea copiilor au facut obiectul studiului cercetatorului Harris Cooper. In cei peste 25 de ani de activitate el a analizat date care sa ofere o imagine ampla asupra efectelor pe care le au temele pentru acasa. Acestea au fost prezentate in cartea „The Battle over Homework: Common Ground for Administrators, Teachers, and Parents" (Razboiul temelor pentru acasa: Baza pentru invatatori, profesori si parinti".

Bune liceu, povara pentru scoala elementara

Potrivit cercetarilor efectuate, temele pentru acasa la nivelul scolii elementare nu sunt indicate din diferite motive. Iata cateva dintre ele:

– temele pentru acasa genereaza un impact negativ asupra atitudinii copiilor fata de scoala. Inca de la primul clopotel copiii afla ca vor avea de facut teme pentru acasa. Ultimul lucru pe care ar trebui sa-l faci cu un copil este sa-l sperii stiind ca mai are multi ani inainte de studiu. In primii ani de scoala, copiii ar trebui sa invete jucandu-se.

– temele pentru acasa sunt menite sa implice parintii in relatia cu copiii, insa in cazul copiilor de scoala elementara, acest lucru duce la aparitia unui adevarat „razboi” intre ei. La aceasta varsta copiii nu au responsabilitatea temelor, iar parintii sunt cei care le reamintesc periodic sa si le faca, transformandu-se astfel intr-un fel de „bau-bau” care insista cu rezolvarea temelor pentru acasa.

– temele pentru acasa creeaza pentru adeptii lor falsa senzatie de responsabilizare. Desi, in parte, ele pot contribui la responsabilizarea copilului, acest lucru este valabil doar pentru copiii de varste mari, pentru cei mici nu sunt decat o corvoada.

– temele pentru acasa le lasa copiilor mai putin timp sa fie copii. Copiii de varste mici ar trebui sa-si petreaca timpul liber si vacantele jucandu-se, facand activitati sportive, nu sa stea la birou si sa scrie. Atat profesorii, cat si parintii ar trebui sa incurajeze copiii sa faca mai multa miscare in aer liber si sa stea mai putin in case.

– copiii au nevoie de odihna pentru a da randament la scoala. Problema cu temele pentru acasa este ca le „fura” copiilor din timpul pentru joaca si odihna.

Alternative ale temelor pentru acasa

Ca o alternativa la suprasolicitantele teme pentru acasa, profesorii si parintii pot motiva altfel copiii sa invete:

– sa-i incurajeze sa citeasca. La nivelul scolii elementare, cititul functioneaza mult mai bine decat temele pentru acasa in acumularea cunostintelor. Parintii si profesorii ar trebui sa gaseasca zonele de care copilul este interesat si sa-l stimuleze sa se informeze in domeniul respectiv. Astfel copilul va fi mai atras in tainele cititului si invatatului.

– responsabilizarea cu sarcini casnice. Copilul va deveni mult mai responsabil facand treburi casnice (sa-si aranjeze hainutele pentru scoala, sa-si faca patul, sa-si stranga jucariile etc.) decat daca si-ar face teme.

– sa-i obisnuiasca cu ideea ca vor avea toata viata de invatat. Viata presupune invatare, iar copiii ar trebui obisnuiti cu aceasta idee. Nu temele pentru acasa sunt scopul, ci acumularea de cunostinte.

– copiii pot invata foarte bine dintr-o vizita la muzeu, la o galerie de arta sau la un atelier de stiinta. La varste mici, invatarea este sinonima cu experimentarea.

sursa: sfatulparintilor.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite