Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Începând de luni se redeschide Piața OBOR, precum și celelalte piețe și târguri auto

Începând de luni se redeschide Piața OBOR, precum și celelalte piețe și târguri auto
Comentează 0

INFORMARE DE PRESĂ

În şedinţa de astăzi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a fost adoptată o Hotărâre ce cuprinde următoarele măsuri de ridicare a unor restricţii impuse din cauza epidemiei de COVID-19:

 

 Art. 1. Începând cu data de 01.06.2020, se reia activitatea pe terenurile de sport și locurile de joacă pentru copii situate în aer liber, precum și în zona din parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Arad, în care se află amplasat mobilierul urban destinat jocurilor de șah, table, remi etc., cu luarea măsurilor de distanțare socială și de igienă, inclusiv de dezinfecție.

Art. 2. (1) Începând cu data de 01.06.2020 se reia activitatea în Piața „Obor” din municipiul Arad, în piețele și târgurile auto, în piețele și târgurile săptămânale, precum și a celor cu program zilnic, în interiorul halelor Complexului comercial „Jackson” situat în municipiul Arad, cu luarea măsurilor de distanțare socială și de igienă, inclusiv de dezinfecție.

             (2) Administratorii spațiilor prevăzute la alin. (1) au obligația de a actualiza permanent și de a afișa la loc vizibil regulile impuse de Institutul Național de Sănătate Publică, privind organizarea și desfășurarea activităților în aceste spații.

Art. 3. (1) Începând cu data de 01.06.2020 magazinele alimentare, hipermarketurile, supermarketurile, magazinele de cartier, inclusiv magazinele situate în centrele comerciale își reiau activitatea, cu excepția celor situate în centrele comerciale cu suprafața mai mare de 15.000 mp (care rămân închise), își stabilesc programul în funcție de orarul avizat de către autoriățile administrației publice locale, cu luarea măsurilor de distanțare socială și de igienă, inclusiv de dezinfecție.

              (2) Administratorii spațiilor prevăzute la alin. (1) au obligația de a actualiza permanent și de a afișa la loc vizibil regulile impuse de Institutul Național de Sănătate Publică, privind organizarea și desfășurarea activităților în aceste spații.

La nivelul Județului Arad, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și  Conducere a Intervenției, în centrele de carantină erau cazate, în această dimineață la ora 9.00, 41 de persoane. Numărul total al persoanelor care au încheiat perioada de carantină de 14 zile este de 1349. În ceea ce privește persoanele izolate la domiciliu, acestea sunt în număr de 2591, în timp ce numărul total la zi al persoanelor pentru care s-a încheiat perioada de izolare la domiciliu este 4149.

***

Polițiștii arădeni, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali acționează integrat în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. Astfel, pe parcursul zilei de ieri, 29.05.2020, polițiștii arădeni au verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a 1941 persoane și 18 societăți comerciale sau persoane fizice autorizate.

În contextul stării de alertă, poliţiştii arădeni au aplicat unei persoane o amendă contravențională în cuantum de 500 de lei, în baza Legii 55/2020 privind   unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi a Hotărârii Guvernului României nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală. De asemenea, au aplicat două amenzi pentru nerespectarea măsurilor privind izolarea la domiciliu, în valoare totală de 2000 lei.

În același interval de timp, jandarmii arădeni au verificat 26 persoane cu privire la respectarea măsurilor de autoizolare la domiciliu, fără să constate abateri.

Polițiștii locali arădeni, asigurând cu un efectiv de 33 de cadre și 15 mijloace auto mai multe tipuri de activități legate de prevenirea răspândirii COVID-19 și aplicării prevederilor din legislația specifică stării de alertă, au verificat, pe parcursul zilei de ieri, 29.05.2020, 290 de persoane față de care s-a instituit măsura izolării la domiciliu. În urma tuturor activităților efectuate, au fost întocmite 4 procese verbale de constatare a unor contravenții, pentru nerespectarea prevederilor art. 65, lit. h) din Legea 55/2020 privind   unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, anume pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, valoarea totală a sancțiunilor fiind de 2500 de lei.  

În contextul stării de alertă, polițiștii acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la normele şi restricţiile legale specifice. Mesajul lor este:

Obiectivul nostru este siguranța cetățeanului.

Multumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!”

 

***

Documentele  oficiale emise la nivel național în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiuna Hotărâri și legislație.  Amintim că o altă pagină web ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus este www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

 

Biroul de presă                                                                                               30.05.2020

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite