Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Incendiu izbucnit la panoul electric al unei case din localitatea Seleuș

Incendiu izbucnit la panoul electric al unei case din localitatea Seleuș
Comentează 0

În această noapte (07.10.2022) în jurul orei 00:30, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la panoul electric al unei case din localitatea Seleuș.

Pentru misiune au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Ineu-Garda 1 Ineu cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, încadrată cu 5 subofițeri.

La sosirea echipajului incendiul se manifesta cu flacără la nivelul panoului electric, cu posibilitate de propagare la restul locuinței.

Pompierii au lichidat incendiul cu promptitudine și astfel a fost limitată propagarea focului la celelalte încăperi ale casei.

Din fericire nu s-au înregistrat victime.

În urma flăcărilor a ars panoul electric iar pereții din jurul acestuia au fost degradați.

Caza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind: "scurtcircuit electric"

*
Urmările incendiilor de locuințe pot produce atât pagube materiale însemnate, cât și pierderi de vieţi omeneşti.
Premergător sezonului rece, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad, reamintește cetățenilor să respecte câteva măsuri esențiale pentru a preveni riscul producerii incendiilor de natură electrică:

❗️NU IMPROVIZAŢI!

•Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
•Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
 
❗️ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

•Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
•Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
•Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
•Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
•Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
•Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 
❗️SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

•Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
•Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
 
❗️INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

•Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
•Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite