Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În ce localități din județ au apărut focare de pestă porcină africană

Potrivit reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în ultimele zece zile  au fost inregistrate zece focare noi de pestă porcină africană (PPA) în localitățile Șimand (1), Sintea Mică (2), Olari (1), Julița (1), Socodor (3) și Nadăș (2). Astfel, de la debutul bolii, 4 august, au fost confirmate 34 de focare de boală la porcii domestici și patru cazuri de PPA la mistreti, iar numărul de animale afectate de boală a ajuns la 542 de capete.

În ce localități din județ au apărut focare de pestă porcină africană
Comentează 0

„Anchetele epidemiologice efectuate în fiecare focar și analiza efectuată la nivelul D.S.V.S.A. Arad demonstrează că, în majoritatea cazurilor, măsurile dispuse în zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor existente nu au fost respectate.

Principalele cauze ale răspândirii bolii au fost:

     - intrarea/ieșirea porcilor din zonele aflate sub restricție de circulație (10 km în jurul focarului) prin operațiuni de comerț ilegal.

     - anunțarea cu întârziere a medicului veterinar în cazul apariție bolii (abia după moartea sau sacrificarea de necesitate a animalelor).

     - neutilizarea echipamentelor de protecție cu destinație specială (haine și încalțăminte destinate special activităților de îngrijire a porcilor). 

     - nerespectarea normele minime de biosecuritate (porci neângrădiți, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți, contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din exploatații/zone contaminate).

     - densitatea mare de porci mistreți și culturile agricole înalte ce permit apropierea de localități”, susține Marcel Roșu, directorul executiv al DSVSA.

În acest context, toți crescătorii de porci sunt rugați să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătatea la animale și să solicite sfaturi în ceea ce privește măsurile de prevenție și combatere a pestei porcine africane.

„Pentru a evita răspândirea virusului este necesar și obligatoriu să se respecte următoarele reguli:

  - nu aduceți în gospodărie animale, fără avizul medicului veterinar;

 - evitați călătoriile în zone afectate, iar in cazul in care vă deplasați în zone afectate, nu aduceți carne sau produse din carne în gospodărie;

- nu sacrificați animale bolnave sau suspecte de boală; 

- nu consumați, nu depozitați și nu congelați carne provenită de la animal bolnave;

- evitați hrănirea porcilor cu resturi alimentare și/sau cu furaje recoltatte recent (se recomandă depozitare timp de 15 zile înainte de administrare)

- creșteți porcii în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu proprietari de porci domestici.

Reaminitim tuturor că sucesul luptei împotriva acestei molime nu poate fi dobândit decât conlucrând, într-un efort comun, crescători, vânători și autorități”, a încheiat Roșu.

                

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite