Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În noaptea trecută și-n această dimineață pompierii în acțiune

În noaptea trecută și-n această dimineață pompierii în acțiune
Comentează 0

Pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină în această noapte și în această dimineață pentru înlăturarea efectelor negative generate de condițiile meteorologice nefavorabile.

Astfel, pompierii militari ai Detașamentului Sebiș au acționat pentru segmentarea și degajarea unui arbore căzut pe carosabil, pe DN 79 A între localitățile Sebiș și Buteni, iar pompierii Detașamentului Sebiș - Garda 2 Gurahonț intervin în aceste momente pentru degajarea unui arbore căzut pe DJ 708, între localitățile Mădrigești și Julița.

Reamintim că zona de munte a județului Arad se află până în data de 05 februarie, ora 18.00, sub atenționare meteorologică COD GALBEN: “În intervalul menționat, temporar va ninge și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăși 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută”.
 
În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, indiferent dacă optați să vă deplasați la munte în următoarea perioadă sau să rămâneți acasă, pompierii militari arădeni vă recomandă să vă asigurați din timp, următoarele materiale:
 
– Sare și nisip pentru topirea gheții și îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;
– Unelte de îndepărtare a zăpezii;
– Combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu.
    De asemenea, verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centrale termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni.
 
PREGĂTIŢI-VĂ AUTOTURISMUL:
 
– Acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate;
– Asigurați-vă antigel corespunzător pentru a evita îngheţarea și verificaţi dacă sistemul de încălzire și dezghețare funcționează eficient;
– Verificați sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz; asigurați lichid de curățare pentru temperaturi scăzute;
– Verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;
– Dotați-vă mașina cu lanțuri antiderapante.
 
Pe toată perioada iernii:
 
– Urmăriți buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
– Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute.
– Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.
– Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile.
– Opriţi funcţionarea mijloacelor de încălzire înainte de culcare sau atunci când părăsiţi locuinţa.
– Nu plecați cu autoturismul din localitate atunci când se anunță ninsori și/sau viscol.
 
Dacă viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi urmăoarele măsuri:
 
– Trageți autovehiculul pe partea dreaptă a drumului. Porniți luminile de avarie și prindeți o bucată de material textil de antena radio ori la geam.
– Anunțați evenimentul la numărul unic de urgenţă 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze.
– Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie, protejându-vă astfel împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament.
– Aprindeți lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai ușor.

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite