Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Împăcarea nu va mai exclude răspunderea penală în familie. Lege adoptată de Parlament

Împăcarea nu va mai înlătura răspunderea penală, așa cum este în prezent, potrivit unui proiect de lege adoptat marți în Camera Deputaților. Proiectul prevede că urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazurile de violenţă domestică.

Împăcarea nu va mai exclude răspunderea penală în familie. Lege adoptată de Parlament
Comentează 0

Proiectul de lege, adoptat cu 255 de voturi, prevede modificarea Codului Penal astfel încât, în cazul infracţiunilor prevăzute la art.193  - ”Lovirea sau alte violenţe” şi la art.196 - ”Vătămarea corporală din culpă”.

În cazul infracţiunilor prevăzute la cele două articole, săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, conform actului normativ adoptat marți, informează hotnews.

Legea, iniţiată de deputatul PNL Adriana Săftoiu, va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ce prevede articolul 193 din Codul penal - ”Lovire sau alte violențe”:

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Ce prevede Articolul 196 - ”Vătămarea corporală din culpă”:

(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite