Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Guvernul României NU a cerut derogare pentru SPLIT TVA, confirmă comisarul CE Moscovici

Deputatul USR Claudiu Năsui a cerut comisarului CE Pierre Moscovici un punct de vedere referitor la Split TVA, întrebând dacă Guvernul a cerut derogare, aşa cum au procedat Italia şi Polonia, la rândul lor, pentru măsuri mai blânde. Comisarul a răspuns, confirmând că Guvernul României nu a cerut derogare pentru Split TVA.

Guvernul României NU a cerut derogare pentru SPLIT TVA, confirmă comisarul CE Moscovici
Comentează 0

Claudiu Năsui a postat pe pagina sa de Facebook răspunsul primit de la Pierre Moscovici, alături de un mesaj: "România nu a primit derogare pentru TVA-Split, guvernul nici măcar nu a cerut-o. Asta în condițiile în care măsura este deja în vigoare.

Pe 31 august 2017 guvernul PSD-ALDE a dat drumul celui mai cumplit experiment fiscal pe care l-a cunoscut România în ultimii 27 de ani prin ordonanța 23/2017 prin care a impus plata defalcată a TVA. Un sistem care va închide o groază de întreprinderi mici și mijlocii, va împinge la negru multe altele și va lăsa economia mult slăbită. Sistemul este opțional până la 1 ianuarie, dar va deveni obligatoriu pentru toate firmele plătitoare de TVA din România după această dată.

Având în vedere că guvernul a ales să treacă această măsură prin ordonanță, a ocolit parlamentul și nu am putut face nimic împotriva ei. Singurul care putea face ceva să o oprească era Avocatul Poporului, care, însă, refuză sistematic să atace ordonanțe ale guvernului ca să nu supere majoritatea parlamentară care l-a numit în funcție și care îl poate și revoca oricând din funcție.

Așa că pe 25 septembrie am decis să duc lucrurile la alt nivel și să-i scriu comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate (DG TAXUD) în cadrul Comisiei Europene, întrebându-l dacă România a cerut derogare de la directiva europeană pentru TVA, așa cum au primit Italia și Polonia atunci când au aplicat versiuni mult mai blânde ale acestui sistem decât ceea ce ne pregătește PSD în România.

Răspunsul său este descumpănitor. Vi-l atașez aici să-l vedeți. Ne spune că este în contact cu autoritățile române pe acest subiect, dar că până acum acestea nu au cerut nicio derogare de la directiva TVA. Deci România a început să facă modificări la regulile TVA, strict reglementate de UE, fără să ceară derogare. Vă reamintesc că Italia și Polonia nu doar că au cerut derogare, dar au făcut-o înainte să implementeze sistemul.

Chiar nu le-a spus nimeni în tot ministerul să ceară derogarea? Sau poate le-a spus dar au preferat să nu o ceară. Poate s-a gândit domnul Mișa că până ne avertizează UE și începem discuțiile pe derogare, trece jumătate de an, timp în care statul poate să mai ia ceva bani din economie. Orice ar fi, iresponsabilitatea actualilor guvernanți este maximă", a scris deputatul pe Facebook. 

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite