Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Guvernul Dăncilă, "greu de ucis". Moțiunea de cenzură, pe ultima sută de metri

Matematic, PSD-ALDE păstrează o majoritate fragilă în Parlament, cu doar cinci voturi peste cele necesare rămânerii la guvernare. Opoziția în schimb mizează pe negocierile duse până în ultima clipă pentru a reuși să înlăture Cabinetul Dăncilă. Cu toate acestea șansele moțiunii sunt reduse, transmite Realitatea TV.

Guvernul Dăncilă,
Comentează 0

Guvernul Dăncilă trece pentru a treia oară, după instalarea la Palatul Victoria, prin furcile caudine ale moțiunii de cenzură. Și de această dată inițiatorii cred că voturile vor apărea peste noapte.

Cu mai puțin de 24 de ore înainte de votul pe moțiune, Opoziția nu a reușit să adune numărul magic de 233 de voturi necesar pentru trecerea moțiunii.

Cei de la Pro România susțin însă că ar mai putea aduce încă aproximativ 15 voturi de la PSD, dar chiar și așa tot le-ar lipsi trei.

"Suntem în discutii cu 10-15 parlamentari și de la Cameră și de la Senat, să vedem dacă trecerea lor în Pro Romania se va produce în următoarele zile", a declarat la Realitatea TV Adrian Țuțuianu.

Preocupați mai mult de negocierile cu PLUS, liderii USR sunt rezervați în privința succesului moțiunii și nici nu doresc să facă parte dintr-un Guvern înainte de alegeri.

Social democrații sunt destul de siguri că nu vor pierde guvernarea, dar din teama de trădare pe fondul tensiunilor interne pentru preluarea partidului, își vor ține parlamentarii în bănci.

PSD face și planuri post moțiune și caută să se reinventeze prin lansarea unui nou program politic.

Noua filosofie a PSD urmează să fie adoptată de Congresul de la sfârșitul lunii. 

MOȚIUNEA DE CENZURĂ ÎN CIFRE

VOTURI NECESARE PENTRU CA MOȚIUNEA SĂ TREACĂ - 233
PSD+ALDE - 238 voturi
OPOZIȚIA - 210 voturi 
(PNL susține că are 215 voturi)

DĂNCILĂ, REZISTENTĂ LA MOȚIUNI 

Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost depusă anul trecut in luna iunie, într-o perioadă cu ample proteste de stradă.

Pentru căderea Guvernului Dăncila au votat doar 166 de senatori și deputati din totalul de 465, prin urmare, motiunea a fost respinsă, iar Guvernul a rămas in functie. Votantii aufost de la PNL, USR și PMP.

Luna decembrie a venit cu un nou test pentru executiv. Ședinta în care s-a citit textul moțiunii a început cu aproape două ore întârziere. Liberalii au cerut introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi, dar solicitarea a fost respinsă de preşedintele de şedinţă. În tot acest timp, premierul Viorica Dăncilă se fotografia cu colegele din PSD.

Opoziţia a adunat doar 161 de voturi, cu 72 mai puţine decât avea nevoie pentru a dărâma Executivul. Şedinţa în care a fost dezbătută moţiunea a fost una cu scandal, proteste şi atacuri între parlamentarii din ambele tabere.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite