Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Guvernul adoptă legea plafoanelor, fără de care nu poate fi promulgat bugetul

Guvernul încearcă din nou, marţi, să adopte ordonanţa privind legea plafoanelor, fără de care bugetul pentru anul 2019 nu poate fi promulgat. CCR a declarat legea plafoanelor neconstituţională, ca urmare a sesizării preşedintelui. În legea plafoanelor, PSD şi ALDE au crescut deficitul bugetar pentru a acoperi costurile generate de majorarea alocaţiilor. 

Guvernul adoptă legea plafoanelor, fără de care nu poate fi promulgat bugetul
Comentează 0

În februarie, Camera Deputaţilor a modificat legea plafoanelor şi a majorat deficitul bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, pentru a susţine financiar creşterea alocaţiilor pentru copii. Modificarea legii nu a respectat însă rigoriile Constituţiei, potrivit deciziei CCR la o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis.

După ce legea plafoanelor este corectată. Parlamentul va dezbate cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea bugetului.

Nu este prima încercare a Guvernul de a adopta acest act normativ. Cabinetul Dancilă a fost convocat în şedinţă şi luni, dar nu a putut corecta legea pentru că proiectul nu avea avizul Consiliului Economic şi Social, un aviz consultativ, dar obligatoriu.

Preşedintele a cerut coaliţiei PSD-ALDE să facă un buget sănătos pt România. Mai mult, de la Palatul Cotroceni au venit şi un avertisment dur că nu sunt prevăzuţi bani pentru plata pensiilor în legea bugetului de stat.

Atât Guvernul, cât şi PSD au respins acuzaţiile. Guvernul a dat asigurări că în 2019 toate pensiile vor fi plătite si chiar majorate.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite