Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru Graţiere şi OUG pentru modificarea Codurilor Penale

Pe furiş, în şedinţă ţinută noaptea, Guvernul Grindeanu a adoptat graţierea unor pedepse ca proiect de lege, dar şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale. Cele două acte normative nu erau pe ordinea de zi publicată pe site-ul Guvernului. Actele normative merg în Parlament, în procedură de urgenţă. Dar oamenii nu au rămas indiferenţi faţă de acest abuz: în jurul orei 23.00, aproximativ 500 de persoane erau deja în Piaţa Victoriei, pentru a protesta. Aceştia au scandat: "Demisia" şi "DNA, să vină să vă ia".

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru Graţiere şi OUG pentru modificarea Codurilor Penale
Comentează 0

31 ianuarie 2017, marţea neagră pentru România, şi seara în care Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a anunţat că Guvernul a adoptat graţierea ca proiect de lege, iar modificarea Codurilor Penale, prin Ordonanţă de Urgenţă: 

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse.(...) Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat Iordache.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: „La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul". OUG va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, a mai precizat ministrul.

Întrebat cum modifică ordonanţa infracţiunea de abuz în serviciu, ministrul Justiţiei a declarat: 

"Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii şi s-au precizat două chestiuni foarte clare: că numai încălcările legii, ordonanţei şi ordonanţei de urgenţă, s-a precizat, plus cuantumul acela care noi l-am stabilit''.

''Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 de lei se recuperează şi nu mai este sancţionat penal, asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum, ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă pentru că instanţa putea să considere 400.000 de lei, putea să considere un milion. Am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Nu dezincriminăm abuzul în serviciu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia CCR", a adăugat el.

Ce spunea Dragnea, despre graţiere cu puţin timp înainte de şedinţa de Guvern

Dar Liviu Dragnea nu era străin de acest demers. Acesta a declarat, marţi seară, la Parlament, cu puţin timp înainte de şedinţa de Guvern,  că subiectul referitor la proiectele celor două ordonanțe privind grațierea unor pedepse și modificarea Codurilor penale "trebuie închis într-un el sau altul".

Citeste mai mult pe realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite