Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gogomanul de la Apărare a crezut că poate juca bâza cu Putin

Mihai Fifor calcă respectuos pe urmele şefei sale.

Gogomanul de la Apărare a crezut că poate juca bâza cu Putin
Comentează 0

După ce premierul Vasilica era cât pe ce să dea foc Balcanilor, pur şi simplu fiindcă a încercat să-şi lumineze canistra minţii cu bricheta, subordonatul său de la Apărare îi calcă respectuos pe urme.

Problema lui Mihai Fifor nu e că a greşit, pur şi simplu, un termen. Se întâmplă şi la grade mai mari.

Problema e că întreaga construcţie retorică pe care a ridicat-o ieri într-un talkshow conduce fie spre ideea că pricepe anapoda ceea ce ar trebui să gestioneze (n-ar fi nici primul, nici ultimul, în acest Guvern de gogomani), fie că – greu de crezut – e chitit să facă jocul ruşilor.

Nu faptul că a declarat cu mândrie că la baza militară de la Deveselu, americanii ne-au plantat rachete balistice – ar fi putut fi considerat un act ratat şi corectat rapid: viceversa - sistemul de apărare anti-rachetă are interceptori care pot distruge rachete balistice. În loc să facă asta, ministrul Fifor, foarte atent cu imaginea lui, s-a repezit să furnizeze un drept la replică a cărui concluzie e că a fost… interpretat greşit (“în cel mai rău caz”). Abia cu această precizare scoate cuiul de la grenada propriei prostii şi se detonează, cu NATO cu tot (România fiind demult în aer).

Aseară însă, fluturase vitejeşte scutul antirachetă sub nasul Rusiei: “Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice (…)”.

Nu e loc de interpretare. Fifor n-a vorbit despre scut în general, poticnindu-se în “rachetele balistice”. Şi nu l-a invocat pe  Ayatollahul Khamenei, ci pe preşedintele Rusiei.

Vladimir Vladimirovici poate să fie mulţumit. Acelaşi lucru a spus şi el, au spus-o şi miniştri lui, în repetate rânduri, pe un ton belicos: sistemul antirachetă din România e îndreptat împotriva Rusiei şi nu împotriva Iranului.

”Sistemul antirachetă de la Deveselu nu e îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva Iranului (“acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei (…) atât condiţiile fizice, cât şi cele geografice fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil sa doboare rachete balistice intercontinentale ruseşti” - Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord).

Ani de zile de argumentaţii ale experţilor români, ale experţilor NATO, ale celor din Pentagon şi ale celor din Strada Izvor, au fost spulberaţi de un politruc vanitos, amator de anafore.

După ce a jucat bâza cu Putin şi până când presa rusească va începe să titreze “România a recunoscut…” (din titlu nu va lipsi cuvântul-cheie NATO), îi sugerez lui Mihai Fifor să-şi găsească un alibi. De pildă că aseară, în emisiune, n-a fost el (care depunea încă un buchet de flori la monumentul ostaşului sovietic), ci Dănuţ Andruşcă, unul care nu face deosebirea între ministere şi nimereşte mereu la Apărare, fiindcă are mai puţine silabe de citit.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite