Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga: „Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern”

Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, anunță că noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern, ieri, de Ziua Internațională a Pădurilor.

Glad Varga: „Noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern”
Comentează 0

„La inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Executivul a aprobat proiectul de lege referitor la Codul Silvic, care a fost elaborat în cadrul PNRR. Este prima actualizare a Codului Silvic după 2008, realizată în conformitate cu Strategia Națională pentru Păduri 2030, aprobată de Guvern în 2022, ambele finanţate prin PNRR, ca angajamente ale statului român. Actul normativ se aliniază nevoilor de progres în domeniul silvic, reflectând aşteptările sociale şi integrând cele mai recente inovaţii tehnologice”, susține Glad Varga. Acesta a ținut să remarce o modificare care intervine în aproape jumătate din pădurile din țară. „Vreau să subliniez că o modificare crucială a noului Cod Silvic prevede interzicerea tăierilor la ras în aproape jumătate din pădurile țării, în contrast cu reglementările anterioare care se aplicau doar în Parcurile Naționale. De asemenea, interdicţia se va extinde și în Parcurile Naturale, precum și în toate siturile Natura 2000”, a ținut să precizeze parlamentarul arădean.

De asemenea, noul Cod Silvic: suspendă accesul în sistemul informatic SUMAL 2 pentru cei care încalcă legea; permite statului să preia împădurirea terenurilor abandonate de proprietari; stabilește cadrul legal pentru combaterea tăierilor ilegale de pădure prin metode digitale; acordă dreptul proprietarilor de păduri la soluții alternative de protecție; prioritizează comunitățile care depind de resursele forestiere în accesul la acestea; instituie Consiliul Național al Silviculturii pentru reglementarea etică și respectarea standardelor profesionale în sectorul silvic; identifică și protejează ecosistemele de valoare ridicată prin Catalogul național al ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare - strict protejate; prevede ca toți proprietarii de pădure din România să fie înregistrați în Registrul Forestier Național și reglementează accesul pe jos sau cu bicicleta în terenurile din Fondul Forestier Național.  „Sper ca, prin includerea acestor prevederi importante, noul Cod Silvic să asigure un cadru legal robust atât pentru protejarea pădurilor, cât și pentru stimularea dezvoltării durabile a comunităților locale”, a încheiat Glad Varga.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite