Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Solidaritatea europeană a prevalat intereselor Rusiei”

Potrivit europarlamentarului arădean Gheorghe Falcă, în urma deciziilor luate de Consiliul European conform cărora vor fi interzise două treimi din importurile de petrol rusesc, „solidaritatea europeană a prevalat intereselor Rusiei”.

Gheorghe Falcă: „Solidaritatea europeană a prevalat intereselor Rusiei”
Comentează 0

„Consiliul European s-a reunit, de urgență, pentru a analiza măsurile care se impun în conflictul armat din Ucraina. Pe scurt, liderii europeni au transmis un mesaj cât se poate de clar: solidaritatea europeană a prevalat intereselor Rusiei. Unitatea țărilor europene este extrem de puternică, astfel că s-a decis ca două treimi din importurile de petrol rusesc să fie interzise, iar până la finalul anului procentul va ajunge la 90%. De asemenea, interesul național a primat și el. Ungaria lui Viktor Orban este scutită de la embargoul petrolier, temporar și Cehia și Slovacia. Însă șocul pentru Rusia dar și pentru piața petrolului, al cărui preț a crescut, va fi resimțit.
O altă decizie la fel de importantă este excluderea celei mai mari bănci din Rusia (Sberbank) din sistemul de plăți interbancare SWIFT. Până acum, șapte bănci rusești au fost deconectate de la SWIFT.
Nu în ultimul rând pe lista persoanelor din Rusia indezirabile în UE a fost inclus și Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse
Trebuie să subliniem că acest acord este imaginea clară a unității din Europa, a puterii compromisului, liderii europeni găsind puterea de a negocia și a cădea de acord cu privire la măsurile care se impun a fi luate împotriva Rusiei.
Independența energetică a Europei rămâne o prioritate pentru toate țările, fiind necesară o rupere totală de dependența față de Rusia în cel mai scurt timp. Europa nu poate accepta barbaria invaziei din Ucraina și va sancționa în cei mai duri termeni atitudinea beligerantă a Rusiei”
, a explicat eurodeputatul PNL/PPE, Gheorghe Falcă.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite