Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „România va primi 6,6 miliarde de euro pentru gospodăriile vulnerabile din Fondul pentru climă”

O nouă alocare bugetară pentru România a fost aprobată la nivel european. Europarlamentarul PNL/PPE, Gheorghe Falcă a transmis că „în comisia pentru transport și turism (TRAN) am votat Avizul pentru Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, la care am lucrat în calitate de raportor al PPE. România va primi în jur de 6,6 miliarde de Euro, fonduri destinate gospodăriilor vulnerabile ca o consecință a creșterii prețului combustibililor și pentru a reduce consumul direct de combustibili fosili, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Gheorghe Falcă: „România va primi 6,6 miliarde de euro pentru gospodăriile vulnerabile din Fondul pentru climă”
Comentează 0

„Perioada de implementare inițială propusă de Comisia Europeană a fost 2025-2032, dar la inițiativa mea am solicitat prelungirea implementării acestor fonduri până în anul 2034 pe de o parte și derularea finanțării cu doi ani mai devreme, din 2023. Această propunere a fost sprijinită de toate grupurile politice din Comisia TRAN.

Tranziția ecologică va avea un impact semnificativ asupra gospodăriilor vulnerabile, micro și întreprinderilor mici și utilizatorilor vulnerabili ai transporturilor, care cheltuiesc o mare parte a veniturilor lor pentru energie și transport. Sprijinul financiar al Uniunii pentru aceste grupuri este esențial pentru succesul general al Pactului verde și pentru acceptarea socială a măsurilor de tranziție climatică, prin urmare salut propunerea Comisiei de a înființa acest fond.

Vom cere o schimbare profundă de la actorii din industriile noastre, prin urmare succesul acestui Pachet se va baza pe capacitatea sa de a fi realist și echitabil din punct de vedere social, fără a destabiliza economia”, a transmis Gheorghe Falcă.

Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice va sprijini suficient transportul privat cu emisii reduse de carbon, „în special în zonele îndepărtate, deoarece tranziția ecologică va fi deosebit de dificilă acolo pentru gospodării și micro și întreprinderile mici”, după cum mai arată Falcă.

În final, europarlamentarul român subliniază: „Cu privire la co-finanțare am reușit să introducem un sistem de praguri în funcție de PIB/per capita. Așadar, se va ține cont de diferitele puncte de plecare și de circumstanțe excepționale, precum pandemia Covid-19 sau războiul din Ucraina”.

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite