Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Germania intră în 2018 fără guvern. Avertismentul sumbru al ministrului de Finanțe

Fostul ministru german de Finanţe Wolfgang Schaeuble le-a cerut, sâmbătă, conservatorilor şi social-democraţilor să formeze rapid un nou guvern, precizând că ia în calcul varianta unui guvern minoritar dacă nu se va ajunge la o înţelegere, relatează site-ul agenţiei Reuters, citată de Mediafax.

Germania intră în 2018 fără guvern. Avertismentul sumbru al ministrului de Finanțe
Comentează 0

Un acord între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) reprezintă cea mai bună şansă pentru cancelarul Angela Merkel, aflată în căutarea celui de-al patrulea mandat. Însă posibilii parteneri de coaliţie doresc anumite concesii prealabile.

"Constituţia Germaniei nu favorizează un guvern minoritar, dar acesta rămâne o opţiune. O alianţă stabilă între CDU şi SPD ar fi preferabilă. Ar putea funcţiona oricare dintre variante", a spus Wolfgang Schaeuble, preşedintele Bundestagului (camera inferioară a Parlamentului), într-un interviu pentru publicaţia Tagesspiegel.

Schaeuble consideră că discuţiile privind o coaliţie ar trebui finalizate "cât mai repede", menţionând că Bundestagul nu este pe deplin capabil să acţioneze până la constituirea unui nou Guvern.

Între timp, liderul Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria (CSU), Horst Seehofer, a anunţat că o "nouă mare coaliţie" va fi formată până la 1 aprilie, adăugând că preferă organizarea de noi alegeri în detrimentul unui guvern minoritar. CSU este o formaţiune afiliată conservatorilor CDU.

Discuţile cu privire la formarea unei noi coaliţii între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) vor începe în mod oficial la 7 ianuarie. În cazul unui eşec, ar putea fi organizate noi alegeri în 2018.


Scrie un comentariu

trimite