Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gala persoanelor cu dizabilități la Arad

Gala persoanelor cu dizabilități la Arad
Comentează 0

Iustin Cionca, președintele CJA, a deschis astăzi Gala Persoanelor cu Dizabilități organizată în orașul nostru de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad organizează timp de două zile Gala persoanelor cu dizabilități, în premieră la Arad, în perioada 18-19 octombrie 2017.

În prima zi s-a desfășurat Conferința „dizABILITATE – găzduită în Sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad evenimentul fiind deschis de președintele CJA, Iustin Cionca.

„Consiliul Județean Arad susține financiar foarte multe proiecte, activități, o infrastructură bine pusă la punct pentru protejarea drepturilor personale ale tuturor celor care au nevoie de sprijin.  Admir în fiecare zi curajul persoanelor cu dizabilități care ies în spațiul public, în ciuda dizabilității pe care o au, și mai ales a barierelor pe care le întâlnesc și de aceea în calitatea mea de președinte și de susținător al drepturilor persoanelor cu dizabilități  militez pentru accesibilizarea tuturor spațiilor publice și private” a subliniat președintele CJA, Iustin Cionca.

Motto-ul evenimentului este „Unitate prin diversitate”, iar organizatorii își propun ca prin acest eveniment să fie aduse la cunoștința opiniei publice cele mai creative și susținute exemple de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, să recompenseze inițiativele de incluziune și de bună practică în domeniul accesibilizării, dar și să prezinte povești de succes din viața persoanelor care au reușit să depășească barierele și prejudecățile societății. Participă persoane cu dizabilități din întreaga țară, din județele Neamț, Mureș, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin sau București, reprezentanți ai unor Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, ai mai multor asociații și ONG-uri, dar și invitați din Ungaria.

Este pentru prima dată când Aradul găzduiește o Gală a Persoanelor cu Dizabilități, cu o asemenea desfășurare. Dorim să arătăm că arădenii alcătuiesc o societate deschisă tuturor membrilor săi, că integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi reprezintă o prioritate pentru noi, dar în același timp să învățăm la rândul nostru din poveștile trăite de persoane cu dizabilități din alte județe ale țării, din experiențele lor de viață. Suntem interesați să aflăm modele de bună practică în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități realizate de autorități din alte părți ale țării. Este important să subliniem care sunt abilitățile persoanelor cu dizabilități, să vorbim lumii despre potențialul extraordinar de care dispun semenii noștri, mai ales dacă societatea le vine în întâmpinare și manifestă deschidere față de nevoile lor”, declară Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.

Pe lângă alocuțiuni ale invitaților din țară au fost prezentate și poveștile de viață ale unor persoane, care în pofida diverselor dizabilități, au reușit să înfrângă toate barierele și au dovedit o forță extraordinară de a-și depăși limitele și de a compensa "dizabilitatea" cu abilități absolut uimitoare.

Au fost prezentate și exemple de succes în lucrul cu persoanele cu dizabilități, cum ar fi centre destinate acestora în care se desfășoară zilnic activități socio-educative, ateliere de terapie ocupațională pentru redobândirea respectului de sine, a deprinderilor individuale și servicii suport pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Gala Persoanelor cu Dizabilități, evenimentul festiv se va desfășura joi la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, începând cu ora 17.00, ca un semn al recunoașterii și prețuirii aduse persoanelor cu dizabilități prezente în aceste zile la Arad, dar și diverselor personalități care s-au implicat în susținerea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din județul nostru.

Partenerii evenimentului sunt: Consiliul Național al Dizabilității din România, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.

DGASPC Arad mulțumește tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului: Asociatia ASPIS Arad, INTEGRA Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi mentale, Centrul Școlar pentru Educatie Incluziva "Constantin Pufan" Timișoara, AHNR Arad, Policlinica dr. Turcin, Chic by Vali Cioban, Feroneria, Selgros Arad, Liceul de Artă "Sabin Dragoi", Palatul Copiilor Arad.

 

Comunicat de presă

 

 

 

.

Galerie foto (41)


Scrie un comentariu

trimite