Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

(FOTOREPORTAJ) „Să alegem calea dialogului și a reconcilierii”. Cum am primit binecuvântarea „Urbi et Orbi”

Cu liniște. Și cu speranță. Speranța că într-o lume caracterizată tot mai mult de dezbinare, un singur om poate transmite un mesaj de unitate. Și nu doar atât, poate aduce unitate. Am așteptat binecuvântarea Papei Francisc cu o doză de curiozitate și anticipație, dar și cu smerenie, vizibil sugerată de clădirile impunătoare ale Vaticanului, dar și de miile de oameni de acolo care își dedică viața unor valori incontestabile în aceste vremuri tulburi. 

(FOTOREPORTAJ) „Să alegem calea dialogului și a reconcilierii”. Cum am primit binecuvântarea „Urbi et Orbi”
Comentează 0

Trecând peste entuziasmul inițial că reușisem să obțin o acreditare de presă la cel mai important eveniment al anului în centrul lumii catolice, o ușoară incertitudine m-a cuprins când am luat act de regulile care trebuie respectate pentru a participa la un asemenea eveniment începând cu ținuta sobră și până la detalii de ordinul diseminării informației. Cu mare bucurie, am aflat despre deschiderea și solicitudinea biroului de presă al Sfântului Scaun. 

Slujba de Paște a început în jurul orei 10.00, dar atenția îmi era ațintită asupra stării de sănătate a Suveranului Pontif, care în Noaptea de Înviere participase la slujba de la Vatican, dar nu a oficiat-o din cauza sciaticii și problemelor la genunchi care l-au forțau și duminică să stea așezat mare parte din serviciul religios. 

Momentele solemne prilejuite de citirea Sfintei Evanghelii și binecuvântarea acordată de Papa Francisc i-au „amuțit” pe cei 50.000 de participanți aflați în Piața Sfântul Petru. Era un moment așteptat de doi ani de catolicii de pretutindeni, după ce în 2020 și 2021, slujba de Paște s-a ținut la Vatican cu restricții de participare.

Liderul spiritual al peste 1.3 miliarde de credincioși catolici a fost așteptat cu sufletul la gură de cei aflați în Piața Sfântul Petru (cei aproximativ 50.000) și a putut să ajungă în mijlocul lor cu ajutorul „Papamobilului”. Bineînțeles că a fost primit cu urale și scandări, oprind din loc în loc pentru a-i binecuvânta pe credincioșii adunați în fața Bazilicii „Sfântul Petru”. 

Imediat după slujba de Paște, încântată de locul din care am putut fotografia clericii dar și mulțimea, am hotărât să cobor de pe Terazza del Braccio di Carlo Magno, (n.r. - o terasă situată pe o colonadă, în stânga bisericii) și să găsesc un loc de stat jos până la discursul „Urbi et Orbi” programat la orele 12.00. Bineînțeles, îi văzusem pe cei aproximativ o sută de preoți care au primit Euharistia (n.r. - pâine sfințită în timpul slujbei), pentru a-i împărtăși pe cei din piață, dar nu m-am așteptat să mă număr printre ei.

Așadar, unul dintre preoții care ofereau Euharistia în rândul credincioșilor s-a îndreptat spre mine pentru a-mi oferi împărtășania. În acel moment, i-am spus mai mult sau mai puțin inspirat „Habiamo mangiato” (n.r. - „Am mâncat”), în contextul în care la ortodocși împărtășania se ia pe stomacul gol, dimineața. M-a întrebat dacă sunt creștină, i-am zis că da, a aprobat din cap și mi-a oferit Euharistia. 

Astfel, cu binecuvântarea „la purtător”, am urcat scările pentru a putea fotografia momentul discursului „Urbi et orbi” ținut din celebrul balcon din complexul bazilicii.  Suveranul Pontif a repetat de nenumărate ori cuvintele pace și reconciliere, transmițând un mesaj foarte clar, atât în contextul războiului din Ucraina, făcând trimitere și la conflictele din Orientul Mijlociu, cât și amintind dificultățile cu care se confruntă America Latină, măcinată de corupție, trafic de droguri și violență.

De asemenea, a sugerat ca pacea e o responsabilitate care îi revine fiecăruia dintre creștini, făcând un nou apel la unitate, indiferent de confesiunea religioasă. S-a adresat și credincioșilor din continentul african, amintind de criza umanitara din Etiopia.  Ca încheiere, la finalul discursului "Urbi et Orbi", a acordat indulgență plenara, o binecuvântare care cuprinde nu doar credincioșii prezenți la slujbă, ci și pe cei care urmăresc binecuvântarea prin radio, televiziune sau internet. 

Acordarea indulgențelor a fost în trecut legată de bani, fapt care a și declanșat Reforma Protestantă, cu mai bine de 500 de ani în urmă. Indulgența plenară acordată de Papa Francisc totuși este o binecuvântare care reprezintă absolvirea de pedeapsă după săvârșirea păcatelor veniale (n.r. - păcate mai puțin grave). Indulgența este iertarea în fața lui Dumnezeu a pedepsei datorate păcatelor a căror vină este ștearsă deja, iertare pe care credinciosul catolic bine dispus sufletește o obține în condiții determinate. 

Am reușit să întâlnesc și arădeni care au participat la Sfânta Slujbă, care au ajuns acolo mânați de o curiozitate similară cu a mea. „Copilul a fost uimit, noi am venit la Roma căci participa la olimpiadă la istorie, iar un capitol important e Roma Antică”.

Așadar, cu sufletul plin, cu bateriile încărcate, am plecat din Piața „Sfântul Petru” cu inima ușoară, apreciind experiența care mi-a fost dat să o trăiesc, dar și bucuroasă, pentru că am putut fi martora unui eveniment susținut de un lider spiritual cu har, care a folosit un mesaj puternic pentru a ajunge la inimile oamenilor. Și cred că a reușit. 

 

Galerie foto (120)


Scrie un comentariu

trimite