Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FMI solicită Guvernului să stopeze Prima casă şi creşterea pensiilor

FMI recomandă moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare, subliniind importanța și nevoia de investiții publice, precum și corelarea creșterilor salariale cu productivitatea, arată concluziile misiunii FMI care s-a aflat în România pentru vizita de evaluare a economiei.

FMI solicită Guvernului să stopeze Prima casă şi creşterea pensiilor
Comentează 1

Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, a explicat că, în timp ce creşterea economică ar putea rămâne în România la circa 4%, deficitul de cont curent va depăşi nivelul de 5% din PIB. „În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”, a spus Jaewoo Lee la conferința de presă de vineri, conform stiripesurse.

Reprezentanţii FMI susţin că deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, iar investiţiile pblice cât şi cele private au scăzut în ultimii ani, ceea ce afectează perspectivele de creştere. Deficitele au crescut foarte mult, consideră Jaewoo Lee, faţă de vecinii din regiune, ceea ce nu este normal într-o perioadă de bunăstare şi creştere economică. „Este necesară o schimbare a politicilor guvernului pentru a reduce posibilitatea unui scenariu de recesiune. Un trend descendent îi va afecta mult mai sever pe cei cu venituri mici şi standardul lor de trai”, a spus oficialul FMI.

Sursa: rtv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite