Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FMI recomandă amânarea măsurilor de relaxare fiscală programate pentru 2017

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă României să amâne măsurile de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, astfel încât să ajungă la un deficit bugetar de 2% din PIB. "Trebuie implementată treptat o lege a salarizării bugetare", susţine şeful FMI în România.

FMI recomandă amânarea măsurilor de relaxare fiscală programate pentru 2017
Comentează 0

FMI recomandă măsuri de austeritate în 2017. "Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera economii de 0,75 puncte din PIB", arată FMI, în prezentarea concluziilor misiunii la Bucureşti.

Fondul cere în acest an îmbunătăţiri privind disciplina cheltuielilor şi administrarea fiscală. TVA a scăzut de la 24% la 20% la începutul anului, iar pentru 2017 Codul Fiscal prevede o nouă reducere, la 19%. Tot anul viitor ar urma ca supracciza la carburanţi să fie eliminată.

Şeful misiunii FMI a afirmat că, pentru a reduce deficitul bugetar în 2017 la 2% din PIB, "trebuie amânate măsuri ale Codului Fiscal de stimulare a consumului".

"Trebuie implementată treptat o lege a salarizării bugetare. Amînarea acestora ar putea duce la economii care să fie cheltuite în sănătate şi educaţie. În absenţa economiilor, măsuri care ar majora deficitul, dacă nu sunt evitate, vor atrage datorii şi creşterea datoriei publice", a mai spus Baqir. Datele preliminare publicate până în prezent arată că, în 2015, bugetul general consoldat a înregistrat un deficit de 1,5% din PIB, în timp ce datoria publică a României a fost estimată la aproximativ 38,5% din PIB la finalul anului trecut.

Pentru 2016, guvernul a programat un deficit al bugetului consolidat în creştere la aproape 3% din PIB. Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj.

FMI recomandă autorităţilor restructurarea masivă a companiilor de stat aflate într-o situaţie financiară dificilă

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă de asemenea autorităţilor din România adoptarea cât mai rapidă a legislaţiei pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat şi stabilirea unei liste cu potenţiale listări la bursă sau privatizări, a declarat, luni, şeful misiunii FMI în România Reza Baqir, la finalul misiunii în România, scrie Agerpres. "Misiunea recomandă adoptarea şi implementarea rapidă a legislaţiei pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative la companiile de stat. De asemenea, recomandăm restructurarea masivă a companiilor de stat aflate într-o situaţie financiară îngrozitoare şi stabilirea unei liste de potenţiale companii care pot fi listate la bursă sau privatizate', a explicat reprezentantul FMI, într-o conferinţă de presă.

Potrivit sursei citate, aceste reforme vor ajuta la îmbunătăţirea managementului profesionist în aceste companii, la alocarea mai eficientă a resurselor, la creşterea profitabilităţii, la transferuri mai mici de bani dinspre buget şi la limitarea datoriilor statului.

În plus, reprezentanţii misiunii au apreciat eforturile autorităţilor în lupta împotriva corupţiei şi le încurajează să continue în acelaşi ritm.

"Îmbunătăţirea guvernanţei şi lupta împotriva corupţiei nu sunt doar chestiuni economico-sociale cheie, ci sunt cruciale şi din perspectivă macroeconomică. Reducerea corupţiei va ajuta la combaterea evaziunii fiscale şi va reduce pierderile din banii contribuabililor. De asemenea, va ajuta la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi va duce la atragerea investitorilor străini", a adăugat oficialul FMI.

Sursa romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite