Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Filmul MAREA UNIRE, ROMÂNIA LA 100 DE ANI a avut premiera la Cinema Arta

Filmul MAREA UNIRE, ROMÂNIA LA 100 DE ANI a avut premiera la Cinema Arta
Comentează 0

În seara de marți, 17 aprilie, la Cinema ARTA a avut loc premiera filmului ”Marea Unire, România la 100 de ani”, film produs de către Agenția Națională de Presă AGERPRES și dedicat sărbătoririi centenarului MARII UNIRI de la 1918.

Filmările au fost realizate în România (unele chiar la Arad), în Bucovina de Nord și Basarabia și prezintă contextul istoric intern și internațional în care s-a împlinit acest mare deziderat al românilor.

Pe lângă importanța zilei de 1 Decembrie 1918, filmul prezintă și unele aspecte legate de dramatismul anilor 1940 - 1941, cu ruperea granițelor și depărtările care au dus la despărțirea unor familii, condamnări la închisoare și altele.

Premiera națională a avut loc în luna februarie la București,  iar proiecția în țară a început aseară la Arad, așa cum și unirea de la 1918 a fost practic hotărâtă în orașul de pe Mureș.

După proiecția filmului au vorbit prof. univ. dr. Lavinia Betea, prof. univ. dr. Corneliu Pădurean, prof. univ. dr. Marius Grec, actorul Victor Ignat (venit tocmai de la Chișinău) și d-l Alexandru Birtolon, nepotul lui Ștefan Cicio-Pop, cu toții protagoniști ai filmului.

”Unirea s-a înfăptuit în jurul spiritului românesc și noi știm ce au făcut intelectualii, ce a făcut biserica, ce au făcut oamenii care s-au întors din sistemul militar imperial. Ne-am bucurat de o conjunctură frumoasă a istoriei și de aceea aprecierea vine și față de oamenii locului și sperăm ca acest an să fie anul în care ne punem fiecare în suflet cât mai multe speranțe, pentru a reuși să ne menținem partea noastră de români, să ne menținem cultura, tradițiile și aprecierea față de înaintașii noștri”, a punctat în cuvântul de deschidere prmarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Galerie foto (95)


Scrie un comentariu

trimite