Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Fiecare copil are nevoie de un campion – întâlnirea copiilor de la la Grădinița PP 14 Arad și de la Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad cu renumitul alpinist Zsolt Török

Fiecare copil are nevoie de un campion – întâlnirea copiilor de la la Grădinița PP 14 Arad și de la Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad  cu renumitul alpinist Zsolt Török
Comentează 0

Proiectul ”Fiecare copil are nevoie de un campion!” este derulat în parteneriat de către Inspectoratul Școlar Județean Arad, Grădnița PP 14 Arad, Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad și Asociația ”Copilul din mine”, fiind un proiect cu oameni și pentru oameni. Are ca idee centrală conceptul de modelare a comportamentului copiilor prin modele dezirabile din comunitate. Fiecare a avut un model în copilărie, cineva care l-a făcut să își dorească să devină la fel când va crește. Este firesc pentru cei mici să aibă și ei un exemplu care să îi inspire.  Așadar, care sunt campionii pentru copiii noștri?

Marți, 21 noiembrie, 100 de copiii din cele două instituții au avut o primă întâlnire cu renumitul alpinist Zsolt Török, care a fost imediat numit ”campionul lor”. Despre impactul pe care această întâlnire l-a avut asupra celor mici, elocventă este scrisoarea pe care aceștia doresc să o facă publică.

”Dragă Zsolt,

Ne bucurăm că am avut ocazia să te întâlnim. Nu știam că  unul dintre cei mai buni și antrenați alpiniști din lume este arădean.

Am aflat despre tine că ești autodidact și că te-ai specializat atât de mult încât ești capabil să conduci echipe de aliniști în expediții dificile. Oamenii au încredere în experiența și capacitatea ta de conducător.

Am văzut filmulețe cu ascensiunile tale și ți-am ascultat cu emoție și interes relatările. Am aflat cum ai urcat munții cei înalți, fără tuburi de oxigen, despre greutățile întâmpinate, despre temerile și bucuriile tale. Ne-ai captivat imediat. Cuvintele erau magice, reușind să facă să se deruleze în fața ochilor noștri povești tulburătoare despre temperaturile extrem de scăzute, despre pereții stâncilor care se lăsau greu cuceriți.

Credeam că ești un om dur, dar am descoperit multă sensibilitate. Am aflat că știi nu numai ce este curajul, ci și frica. Este foarte important ca atunci când faci un pas să te gândești. Diferența dintre viață și moarte este foarte fină, acolo sus. Dacă este prea riscant, trebuie să te oprești și să o iei de la capăt cu mai multă precauție.

Ne-ai spus că atunci când, după mult efort ajungi în vârf, nu te așteaptă niciun premiu. De fapt, fiecare pas pe care îl faci constituie o victorie. Este important să nu te-ai dat bătut niciodată pentru a putea înfige steagul victoriei.

Dragă Zsolt, ne bucurăm că te-am cunoscut și promitem că ne vom gândi la ceea ce ne-ai spus, că trebuie să visăm și să luptăm să ne îndeplinim visele, că fiecare pas are rolul lui, că de fiecare data când ne va fi greu trebuie să o luăm de la capăt, asemeni ție, cel pe care îl declarăm de astăzi Campionul nostru.

 

Cu prețuire,

Copiii de la Grădinița PP 14 Arad și de la Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad

 


Scrie un comentariu

trimite