Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Festivalul Românilor de Pretutindeni, desfășurat la Biserica Grădiște I

 Festivalul Românilor de Pretutindeni, desfășurat la Biserica Grădiște I
Comentează 0

Sâmbătă, 13 iulie, ora 18.00, în arealul Bisericii Grădiște I, strada Petru Rareș, s-a desfășurat a XI-a ediție a Festivalului Românilor de Pretutindeni. Evenimentul a reunit grupuri folclorice ale românilor din Timoc – Serbia, Chișinău – Republica Moldova, Cernăuți și Maramureșul Istoric – Ucraina. Manifestarea a beneficiat de participarea extraordinară a Ansamblului ”Hora-Horița” din Chișinău, precum și a formației ”Rapsozii Zarandului” și a solistei Mariana Deac.

          La eveniment, organizat de Parohia Ortodoxă Arad Grădiște I în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, au fost prezenți și arhiepiscopul Aradului, dr. Timotei Seviciu, primarul interimar al municipiului, Călin Bibarț, vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bâlcea, prim-vicepreședintele organizației municipale PNL, Geanina Pistru. Festivalul Românilor de Pretutindenis-a impus la nivel național și internațional ca o manifestare de referință destinată românilor din jurul granițelor României.

”Aici, unde au venit românii nativi din jurul granițelor țării, din Timoc și Voivodina, din Serbia, români din Basarabia, români din Republica Moldova și români din zona Cernăuțiului, aici, unde se vor simți și se simt la ei acasă, unde-și spun ofurile, problemele lor cu care se confruntă acolo unde locuiesc, în special lipsa învățământului în limba maternă, limba română, precum și lipsa slujbelor în limba maternă. Așa după cum ne-am dat seama, astăzi problemele lor nu diferă foarte mult de la o regiune la alta, adică în Timoc se luptă pentru a se introduce limba română în școli, iar în Ucraina se luptă pentru a-și păstra limba, pentru că potrivit ultimelor legi date de Guvernul Ucrainei limba minorităților se va scoate din școlile de stat. Aici ei vorbesc despre tradițiile lor, despre neamul românesc, despre tot ceea ce ne unește. Ne bucurăm că sunt în mijlocul nostru și că acest eveniment nu este doar un eveniment cultural, ci este o emoționantă mărturisire de credință și de neam”, ne-a precizat trăgându-și sufletul într-o pauză preotul Mihai Blaj, sufletul festivalului, ajuns, iată, la cea de a XI-a ediție.

 


Scrie un comentariu

trimite