Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Expoziție retrospectivă Mircea Senic la Curtici

Expoziție retrospectivă Mircea Senic la Curtici
Comentează 0

În perioada 13.03-27.03.2022, la Casa de Cultură din Curtici se poate vizita  Expoziția retrospectivă Mircea Senic  denumită simbolic, “Corina”.

          Sunt  expuse lucrări ale maestrului, lucrări din colecții particulare și publice, Colecția Nicolae A.Aniței, Colecția Călin Vereșezan, Colecția Lucian Mocuța, Colecția Antonela Sîrbu, Colecția Silvia Ciupuligă, Colecția Marcel Demian, Colecția Florin Tăucean, Colecția Luca Bican, Colecția Gheorghe Galiș, Colecția Răzvan Mărtoiu, Colecția Luca Bican, Colecția Liceului Tehnologic “Ion Creangă” Curtici, Colecția Casei de Cultură Curtici, Colecția PCTF Curtici,  lucrări de genuri diferite, de la grafică în cărbune, creion, de la acuarele și linogravuri la uleiuri pe pânză și carton.

          Prin acest eveniment, ne reamintim de profesorul nostru drag și sperăm din tot sufletul să ne ridicăm la așteptările sale.

Drumul său a început la 13 martie 1939, la Cernăuți, în fosta U.R.S.S. Se continuă apoi în Timișoara unde devine absolvent al Facultății de Arte Plastice. Urmează apoi Bucureștiul, unde absolvă Institul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”.

          Din 1970, participă la expozițiile județene ale Filialei Uniunii Artiștilor Plastici din Arad, respectiv la expozițiile din Alexandria, Turnu Măgurele, Sibiu și Deva. Tot cu UAP-ul din Arad participă și la Festivalul “Voronețiana”, în 1976, respectiv 1987. În acest ultim an câștigă la acest festival, în cadrul Concursului Național de pictură și grafică, Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Socialistă România.

          Are nenumărate expoziții personale în țară: Arad (1973, 1976, 1981, 1984, 1987), Deva (noiembrie 1974), Oradea (iunie 1976), Curtici (martie 1977, 1986).

          Are nenumărate expoziții de grup în străinătate:

-în 1972, Expoziția artiștilor arădeni la Bekescsaba (Republica Populară Ungară);

-în 1974, Expoziția artiștilor arădeni la Zrenjanin și Subotica (Republica Socialistă Federativă Iugoslavia);

-în 1977, Expoziția artiștilor plastici arădeni la Szarvas (Republica Populară Ungaria);

-în 1981, Expoziția artiștilor plastici arădeni la Oroshaza (Republica Populară Ungaria);

- în 1985, Expoziția taberei de creație Elek (Republica Populară Ungaria).

          Apreciat și îndrăgit în rândurile artiștilor plastici, participă la Tabere de creație:

-în 1984, în luna august, tabăra de creație Ketegyhaza (Republica Populară Ungaria);

-în 1985, în lunile iulie-august, tabăra de creație Elek (Republica Populară Ungaria).

          Lucrările sale sunt apreciate și păstrate în colecții personale din România, Cehia, Slovacia, Franța, Germania, Ungaria, Austria, Italia.

          Județul Arad, orașul Curtici a avut o șansă istorică de a găzdui un asemenea artist. Pentru orașul nostru el încă trăiește...

A rămas consecvent crezului său artistic până la capăt. Cucerit de fiecare dintre cele mai importante curente moderne, traducându-le pe fiecare în propriile gânduri, dă tușe trăirilor interioare cu eleganță și farmec.

          Liric prin definiție, știe să cânte în forme abstracte pe parcursul anilor poezia culorii, efervescența structurilor, dar și bucuria formelor reale. Fiecărei priviri, fiecărei petale, fiecărui nud, Senic le dăruiește un vers.

          Întreaga sa operă, pornită ca o axiomă izvorâtă din inimă, este o concluzie a marilor sale frământări spirituale, a harului său dăruit de divinitate, har pe care și-l dezvăluie cu o candoare pe care Saint Exupery ar fi admirat-o la lumea naturii, a vieții. Celor care i-am admirat lucrările, ne-a dăruit în suflete trăirile Micului Prinț, ne-a ajutat să descoperim în fiecare pânză frumuseți aparte, ne-a ajutat să ne oglindim privirea în lumini colorate, tot mai surprinzătoare.

          Și toate acestea, dăruite pe altarul sufletului, iubirii, muzei sale, soția sa, Corina.

          Pentru noi, rămâne doar o amintire dragă, căruia putem doar să-i mulțumim...

                    Dumnezeu să ne ajute !

                                      

a consemnat Răzvan Sebastian Mărtoiu

 

Galerie foto (14)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite