Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad

Exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad
Comentează 0

Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad (AMEFA) - 1911

AMEFA, 110 ani de file din istoria Aradului.
La mulți ani, AMEFA!


Exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad este, de fapt, o colecție de legitimații sportive (fotbal), emise în anii 1913 și 1914, la Budapesta. Legitimațiile au aparținut unor sportivi din cadrul clubului -  Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad (AMEFA) și fac parte din colecția sportivă Iosif Sârbuț din cadrul Complexului Muzeal Arad.

Colecția de legitimații este expusă la Sala ”Clio” a Complexului Muzeal Arad (str. Horia 10).

În luna august 1911, acum exact 110 ani, s-a înființat Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad (AMEFA), unul dintre cele mai vechi cluburi sportive de pe actualul teritoriu al României. De-a lungul timpului, în cadrul clubului, s-au practicat aproape toate disciplinele sportive: atletism, box, canotaj, ciclism, culturism, haltere, fotbal, lupte, handbal, șah, polo, popice, motociclism, tir, judo, tenis de masă, gimnastică.

În cei 110 ani de istorie, aici au activat sportivi remarcabili, care au obținut rezultate de excepție în competițiile interne și internaționale.
Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad (AMEFA), o poveste frumoasă, începută pe vremea tramvaiului cu cai, a fracului și a jobenului, o poveste despre ce a fost odată în orașul de pe malurile râului Mureș.


Prezintă: Ionel Costin - muzeograf, specialist istoria sportului

Imagine și montaj: Nelu Scripciuc - artist fotograf

https://www.youtube.com/watch?v=zsgr5Bp3DP0&t=26s

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite