Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Examen final la cea de a XIV-a promoție a Școlii de Sudură GROUP CRIȘAN

Examen final la cea de a XIV-a promoție a Școlii de Sudură GROUP CRIȘAN
Comentează 0

Sâmbătă, 1 iunie, la Școala de sudură a Confederației Patronatului Român, Filiala Arad a avut loc examenul de diplomă a celei de a XIV serii de viitori sudori. 

La cele două probe ale examenului (teoretic și practic) au participat 10 elevi de pe tot întinsul țării: Suceava, Galați, Alejd și, normal, Arad. Ca o particularitate, unul dintre cei 10 concurenți este surdo mut, fapt care nu-l împiedecă să fie un sudor la fel de îndemânatic ca și ceilalți.

După cum precizează directorul Ioan Crișan, elevii care reușesc să treacă cele două probe și să ia astfel diploma, se pot angaja fără nici un fel de problemă oriunde în Europa, căci vor face față și celor mai severe exigențe iar diploma de sudor electric pe care o primesc aici este valabilă peste tot în Uniunea Europeană.

Cursul propriu- zis s-a întins pe o perioadă de trei luni de zile și a costat 1500 euro. Se organizează trei cursuri în decursul unui an și se limitează la 10, maximum 15 cursanți, pentru ca instructorii să se poată ocupa temeinic de pregătirea fiecăruia. Cheltuielile cu materialele, curentul electric și tot ce presupune logistica școlii sunt și ele destul de ridicate. De asemenea utilajele sunt și ele schimbate tot la 5 ani de zile, în ritmul în care apar noutățile în branșă (tăierea în plasmă, crăițuirea, etc.)

De-a lungul vremii școala a reușit să-și creeze un renume stabil și solicitările vin frecvent din diferite zone ale României. Săptămâna trecută, de exemplu, au fost contactați de către o fermă agricolă (3500 ha) din județul Timiș, care dorește ca toți mecanizatorii lor să învețe sudura.

De asemenea există un parteneriat reciproc avantajos cu Universitarea ”Aurel Vlaicu”, împreună cu care derulează mai multe programe.

Referitor la examenul de azi, directorul Ioan Crișan a precizat: ”Noi suntem mulțumiți de acești abslovenți, dar și ei s-au implicat serios, pentru că sunt interesați direct, deoarece școala este pe bani, iar cereri de sudori sunt în toată Europa, ba chiar unii dintre ei au fost contactați înainte de a termina anul și pot să vă dezvălui că la această oră toți sunt deja ca și angajați, adică azi vor primi diploma iar începând de săptămâna viitoare vor merge la muncă”!

 

Vasile de Zărand

Galerie foto (71)


Scrie un comentariu

trimite