Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Eroii şi înaintaşii români, comemoraţi în Ungaria

În data de 02 noiembrie 2020, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la ceremonii organizate în cinstea eroilor români, desfăşurate în localităţile  Micherechi (Mehkerek), Şercad (Sarkad) şi Jula (Gyula), (jud. Bekes), cu prilejul sărbătorii “Ziua morţilor “ (sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală), în preajma Zilei Armatei Române.

Eroii şi înaintaşii români, comemoraţi în Ungaria
Comentează 0

La Micherechi au fost depuse coroane de flori la monumentul ostaşilor români din cimitirul localităţii, căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare, la “Monumentul strămoşilor”, (inaugurat în anul 2016 în centrul localităţii, donaţie a pr. prof. Nicolae  Bordaşiu din Bucureşti)  şi la monumentul celor căzuţi în cel de-al doilea război mondial, aflat în centrul localităţii, lângă primărie. Elevi ai şcolii din Micherechi au prezentat un program de poezii în lb. română. Au depus coroane Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; conducerea şcolii şi grădiniţei din localitate, reprezentanţi ai altor instituţii locale. Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Romane din Micherechi a oficiat slujbe de pomenire a eroilor.

Consulul general Florin Vasiloni, a participat apoi, la Sarkad, la o ceremonie cu depunere de coroane de flori la monumentul ostaşilor români, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944. Monumentul, ridicat în urmă cu câţiva ani prin grija Autoguvernării Române din Sarkad în cimitirul orăşenesc, este situat alături de un altul dedicat soldaţilor ungari căzuţi în zonă şi de un obelisc în cinstea soldaţilor sovietici decedaţi, mutat după 1990 din centrul oraşului Sarkad. Au depus coroane consulul general Florin Vasiloni;  Istvan Mokan, primarul oraşului Sarkad; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Ioan Tat, preşedintele Autoguvernării Române din Sarkad. Primarul oraşului Sarkad a subliniat într-un discurs faptul că românii sunt cei mai atenţi locuitori în ceea ce priveşte cinstirea eroilor, iar Consulatul General al României la Gyula este singura misiune diplomatică care organizează permanent manifestări în sprijinul comunităţii româneşti, dar şi manifestări de cinstire a eroilor români, în această localitate în care trăiesc şi alte minorităţi.

În aceeaşi zi, în organizarea Consulatului General al României la Gyula,  în cimitirul din cartierul “Oraşul Mic Românesc din Gyula”, a avut loc un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, în memoria Excelenţei Sale Simion Pop, fostul ambasador al României în Ungaria, în perioada 1990-1992.

Slujba a fost celebrată de către Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), însoţit de către pr. Petru Puşcaş, parohul Bisericii “Sf. Parascheva” din Gyula.

S-a  evocat astfel memoria ilustrului diplomat, decedat în luna mai 2008 şi înmormântat în cimitirul din Gyula. Simion Pop, jurnalist şi scriitor, a fost printre altele, redactor la Radiodifuziunea Română, redactor-şef al  revistei “România pitorească”, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Din opera sa, care cuprinde proză şi versuri, amintim volumele “Paralela 45”, “Amfora sabină”, “Fotograful de îngeri” şi “ Sinele-Câinele”. Au depus coroane  de flori   Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) precum şi  Ioan Cerhati, în numele Autoguvernării Românești din Gyula. Au mai participat Eva Iova, directorul “Foii Româneşti” şi Delia Covaci, redactor-şef la publicația ”Cronica”.

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite