Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Efectul de bumerang al legii "Dragnea" de eliminare a 102 taxe

Legea "Dragnea" de eliminare a 102 taxe, trecută în viteză prin Parlament la sfârșitul anului 2016, prin care s-a renunțat, între altele, la timbrul de mediu (sau taxa auto) a dus la creșterea parcului auto al țării cu 630.000 de noi autoturisme, majoritatea rable aduse din Occident.

Efectul de bumerang al legii
Comentează 2

Cererea de carburanţi s-a majorat semnificativ anul trecut, cu 6,7%, ca urmare a creşterii economice a României şi suplimentării parcului auto al ţării cu 630.000 de maşini, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă.

În aceste condiții afacerile Petrom au crescut spectaculos anul trecut - profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost anul trecut de 2,491 miliarde de lei, mai mare cu 139% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

"Cel mai important factor a fost cererea de produse energetice din România, piaţa noastră principală, care, pe fondul creşterii economice deosebite a României, cea mai mare din comunitatea europeană, conform statisticilor, a avut un impact pozitiv asupra cererii de produse", a afirmat ea.

Potrivit reprezentantului OMV Petrom, la aceasta se adaugă faptul că, anul trecut, parcul auto al ţării a crescut cu peste 630.000 de maşini.

Numărul extrem de mare de mașini vechi aduse în țară, cu norme de poluare sub Euro 3, constituie un factor important în creșterea nivelului de poluare din marile orașe. Dar eliminarea taxei auto, cumulată cu introducerea supraaccizei, a adus venituri suplimentare la bugetul de stat.

Pentru 2018, oficialul Petrom estimează că cererea de carburanţi va continua să crească, pe fondul creşterii economice pe care o aşteaptă, iar consumul de gaze şi de electricitate vor fi similare cu cele de anul trecut.

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat pe 25 octombrie Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, iniţiată de Liviu Dragnea. Actul normativ, care a dus la anularea timbrului de mediu pentru autovehicule sau a taxei Radio-TV, a fost adoptat în procedură de urgenţă în ambele camere ale Parlamentului.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite