Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

După eșecul cu Trump, Kim Jong-un încearcă cu Putin. Summit istoric în estul extrem al Rusiei

Vladimir Putin l-a primit, joi, la Valdivostok, pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, pentru un summit istoric, dedicat în primul rând problemei nucleare din Peninsula Coreeană. Asta după ce tratativele duse de liderul de la Phenian cu Donald Trump au eșuat.  

După eșecul cu Trump, Kim Jong-un încearcă cu Putin. Summit istoric în estul extrem al Rusiei
Comentează 0

Președintele Rusiei și liderul Coreei de Nord s-au întâlnit pentru prima dată în orașul estic Vladivostok, notează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

'Sunt bucuros să vă văd aici', i-a declarat Putin lui Kim, spunând că speră că va putea ajuta la soluţionarea disputei dintre SUA şi Coreea de Nord cu privire la programul nuclear al Phenianului.

'Salutăm eforturile dumneavoastră pentru dezvoltarea dialogului inter-coreean şi normalizarea relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite', a adăugat preşedintele rus.

'Cred că această întâlnire va fi foarte utilă pentru dezvoltarea legăturilor istorice între cele două ţări, care au o îndelungată prietenie, într-o relaţie mai stabilă şi mai solidă', a declarat la rândul său Kim, menţionând că se aşteaptă la 'un dialog semnificativ' în legătură cu situaţia din Peninsulă, şi felicitându-l pe Putin pentru 'construirea unei Rusii puternice'.

Conform agenţiei TASS, discuţiile tete-a-tete vor fi urmate de convorbiri în format extins.

Pe lângă dosarul nuclear, ar urma să mai fie abordată creşterea cooperării economice şi, în mod particular, chestiunea mâinii de lucru nord-coreene. Aproximativ 10.000 de muncitori nord-coreeni lucrează în Rusia, reprezentând o sursă importantă de devize pentru Phenian. Rezoluţia 2397 a Consiliul de Securitate al ONU din decembrie 2017 cere însă ca toate statele în care lucrează nord-coreeni să-i trimită pe aceştia în ţară în termen de doi ani.

La finalul întâlnirii nu sunt prevăzute emiterea unui comunicat oficial sau semnarea unor acorduri.

Summitul ruso-nord-coreean de la Vladivostok este primul după cel desfăşurat în 2011 între fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi ex-liderul nord-coreean Kim Jong Il.

În pofida invitaţiilor repetate adresate lui Kim Jong Un, Rusia a rămas până acum deoparte de spectaculoasa destindere observată în Peninsula Coreeană de la începutul lui 2018.

După două luni de la eşecul celei de-a doua întâlniri cu Trump, Kim caută sprijin în impasul în care a ajuns cu Washingtonul, precum şi o anumită reechilibrare a relaţiilor sale cu Beijingul, cel mai apropiat susţinător, şi cu Moscova, fostul său aliat din Războiul Rece.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide