Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

După 40 de ani

Acum patruzeci de ani, un grup de  adolescenți, pășind timid pe porțile sobre ale Palatului Nopcsa i-au conferit valențe antinomice, acesta devenind un loc cald și primitor, un cămin pentru visurile lor mărețe.

După 40 de ani
Comentează 0

Liceul Industrial Nr. 5, fostul „Forestier”, astăzi Liceul Tehnologic “Iuliu Moldovan” ființează de mai bine o jumătate de secol pe Calea Timișorii nr. 29-31, în incinta edificiului aristocratic, prin mărinimia contelui Palaviccini, care, entuziasmat de minunile create în lemn de elevii și profesorii atâtor generații a donat clădirea pentru liceul cu specific de prelucrarea lemnului, în niciun caz dintr-un impuls de bunăvoință fortuită sau dintr-un acces de umanitate desuetă, ci ca o garanție a păstrării în oraș a tradiției meseriilor legate de acest domeniu, al lemnului, acest simbol viu al umanității.

Promoția 1977 și-a onorat promisiunile nescrise față de Măria-Sa “Lemnul”, prin exemplul lor de viață, în mare parte dedicat industriei lemnului.

Domnul maistru I.N., în tinerețea dumnealui de oltean a vrut să fie actor și s-a și făcut, unul desăvârșit al lemnului, fiindcă fiecare creație de tâmplărie artistică este un rol jucat la un moment dat, de creatorul său, cu impregnaţii de sentimente, pasiuni şi imaginaţie debordantă.

Doamna ing. G.G., (...)genară, constată cu indignare că eforturile fizice ale generațiilor îndrumate de dumneaei, care au construit efectiv, în perioadele de practică, o parte dintre clădirile noi ale Forestierului au fost uitate, prin politicile educaționale nefaste, cu efect distructiv, duse de actanții fără vocație din ultimii ani, cu efecte de diminuare voită a importanței și popularității meseriei de tâmplar.

Mulţi dintre absolvenţi au firme de mobilier, de proiectare sau producţie sau au funcţii de conducere în firme renumite de profil şi consideră că industria lemnului trebuie să revină în opţiunea elevilor arădeni, fiind un domeniu vast, care îmbină indispensabilul cu estetica, ei înşişi oferind un model lăudabil de perfecţionism, lansându-le un apel: Haideţi la Lemn!

 

Galerie foto (2)


Scrie un comentariu

trimite