Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

DOSARUL REVOLUŢIEI, redeschis de Parchetul General. MOTIVELE care au dus la această decizie

DOSARUL REVOLUŢIEI a fost redeschis, ca urmare a unei decizii anunţate, marţi, de procurorul general interimar Bogdan Licu.

DOSARUL REVOLUŢIEI, redeschis de Parchetul General. MOTIVELE care au dus la această decizie
Comentează 0

Bogdan Licu a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul Revoluției, care fusese clasat pe 14 octombrie 2015 de Parchetul Militar.

"Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplete. Din modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie '89" a declarat Bogdan Licu.

Totodată, procurorul general interimar a mai spus că deşi "procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză", aceştia "nu au valorificat un număr mare de informaţii".

"Nu au făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială în condiţiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie şi deşi SRI a întocmit un document amplu, acesta nu se regăseşte în dosarul de urmărire penală şi nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obţinerea lui", a mai spus procurorul general interimar.

Potrivit acestuia, cele mai multe dintre audierile care s-au făcut în acest dosar au fost "sintetice şi formale" iar "trăgătorii nu au fost identificaţi". Totodată, el a mai spus că muniţia care s-a folosit nu a fost identificată şi nici armele cu care s-au tras.

"Modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului", a mai declarat Licu. "Urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice, iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile", a mai spus acesta.

Evenimentele din decembrie 1989 au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări și reținerea a 924 de persoane.

Asociația 21 Decembrie și peste 100 de victime și urmași ai celor care au avut de suferit în decembrie 1989 au atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia procurorilor militari de închidere a dosarului. Pe 22 ianuarie 2016, judecătorii de la instanța supremă au respins plângerea depusă de Asociația 21 Decembrie 1989, însă alte zeci de plângeri asemănătoare se aflau pe rolul instanței.

Pe 22 februarie, procurorului general interimar anunţase că a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție dosarul Revoluției, pentru a fi reanalizat. Ulterior, acesta a transmis conducerii Senatului o scrisoare în care solicita stenogramele din ședințele unor comisii parlamentare privind Revoluția din decembrie 1989, insa, potrivit vicepresedintelui Senatului Ioan Chelaru, acestea sunt documente clasificate si nu puteau fi expediate.

Sursa romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite