Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dorin Stanca: „Cât vom mai plăti nota de plată a incompetenței Guvernului?”

PNL critică strategia de investiţii şi bugetară a Guvernului. Liberalul arădean Dorin Stanca atrage atenția că Executivul și-a depășit deja planul de împrumuturi pe anul acesta.

Dorin Stanca: „Cât vom mai plăti nota de plată a incompetenței Guvernului?”
Comentează 0

„Spuneam cu hotărâre, în mai toate ocaziile, că motorul bunăstării este creșterea economică. Dar singura cale sănătoasă de a ajuta economia este prin amplificarea nivelului investițiilor. Însă, la cum merg lucrurile în ultimele luni, se vede clar că nivelul acestora scade de la o lună la alta. Chiar datele oficiale arată că investițiile publice sunt într-un regres drastic având o scădere de peste 75%. Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, s-au investit să spunem patru lei, acum s-a alocat, la acest capitol, doar un leu. De altfel, tot în această idee, zilele trecute, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu  se întreba, despre faptul că «Ne împrumutăm, dar ce facem cu banii?». Foarte recent, Guvernul a mai împrumutat două miliarde de euro de pe piețele externe. În acest moment a fost depășit planul de împrumuturi pe tot anul acesta. Amintesc că și în luna martie, actualul Executiv a mai luat o sumă record de trei miliarde de euro. Totul s-a întâmplat în foarte mare grabă și dobânda la care s-a obținut acel credit este una foarte dezavantajoasă. Așadar, cinci miliarde de euro în doar patru luni de zile. Eu cred că este  evident că au fost nevoiți să facă acest lucru, pentru a acoperi cheltuielile nesăbuite tot mai mari. Prima întrebare care ne-o punem în faţa acestor inițiative: nu avem bani?, de ce trebuie să ne împrumutăm dacă mesajul ce ni se comunică în mod constant de către Guvern  de câteva luni bune este că avem parte de o creştere economică fără precedent? Dincolo de declaraţiile populiste, măsurile concret inițiate de Guvern confirmă că  niveluri record de creştere economică sunt doar pe hârtie, astfel încât ne trezim fără bani la bugetul de stat. Aşa cum am atras atenția în mai multe rânduri, ca specialist, creşterea nesabuită a cheltuielilor ne costă pe noi toți. Din păcate, toți românii vom suferi consecințele unor experimente făcute pe pielea noastră de guvernanți care au o educație economică precară. Nota de plată ne este înmânată nouă, tuturor să o plătim. Incompetența Guvernului ne costă pe toți! Creşterea nesustenabilă a cheltuielilor pentru anumite categorii privilegiate maschează, de fapt, gâfâielile unei economii despre care s-a spus că este în creştere. Deci, dincolo de ceea ce ne spun guvernanții noştri privitor la economia care duduie, constatăm că, în realitate cheltuim mai mult decât producem, iar acest deficit trebuie acoperit. Producem tot mai puțin, în timp ce cheltuim tot mai mult. Din păcate, pentru noi toți,  în ciuda unor exerciţii de imagine, cifrele vorbesc despre un Guvern preocupat să ia doar măsuri populiste, fără a avea în vedere creşterea economică pe termen lung prin susţinerea investițiilor. Astfel de măsuri sunt dovezi clare că economia reală scârțâie din toate încheieturile.

Nu există alte soluții pe termen lung, decât cele care le-am adus în atenție în mod constant: aducerea banilor spre investiții, reducerea cheltuielilor. Avem nevoie de reforme structurale reale şi consolidare fiscală, altminteri creşterea economică a României, stimulată în principal de consum, în timp ce investiţiile rămân modeste, este înşelătoare.

Trebuie recuperat timpul pierdut, avem nevoie de un Guvern responsabil, cu o viziune de dezvoltare prin susținerea investițiilor, care poate asigura o creștere economică pe termen lung. Mesajul meu este cât se poate de clar pentru guvernanți «Stop diletantismului! Nu ne mai îndatorați pentru a acoperi găurile ce le-ați provocat prin măsuri populiste și neprofesioniste!  Opriți acest șir interminabil de experimente nesăbuite pe poporul român!»”, afirmă Dorin Stanca, vicepreședintele Organizației Municipale a PNL Arad.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite