Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Doamnelor și domnilor, Astă seară: Lola Blau

Doamnelor și domnilor, Astă seară: Lola Blau
Comentează 1

Luni seară, în a treia zi a Festivalului  Internațional de Teatru Clasic, arădenii s-au răsfățat cu “Astă seară: Lola Blau”, producție de aur a Teatrului Evreiesc de Stat București, în regia lui Alexandru Dabija, pe un text de Georg Kreisler, scenografie Puiu Cantemir. Adică celebrul one-woman show al Maiei Morgenstern, acompaniată la pian de  Tatiana Moroșanu. Spectacolul s-a jucat în limba idiș, germană și engleză, fiind tradus, desigur, în limba română.

            Lola Blau a văzut lumina rampei acum 22 de ani și este montarea veșnic tânără a celebrei actrițe românce, o adevărată bijuterie repertorială, mai ales datorită premiului pentru cea mai bună actriță, câștigat de Maia Morgenstern la Gala  UNITER chiar în anul premierei: 1993.

            Lola Blau este oglindirea-bumerang a autorului Georg Kreisler. Atât scriitorul, cât și personajul sunt evrei vienezi, ce părăsesc Austria în perioada Germaniei lui Hitler, pentru a nu fi deportați. Ajung amândoi la apogeul carierei artistice în America, atingând succesul ce vine să compenseze pierderea rădăcinilor și a familiei. După război, la fel ca Georg Kreisler, Lola Blau se întoarce  în Viena, cu speranța de-a reînnoda destinul din punctul fracturării sale istorice, însă descoperă că în realitatea din spatele scenei, clipa refuză să rămână în loc.

            Dincolo de a fi un personaj alter-ego pentru scriitor, personajul devine exponentul veritabil pentru evreii discriminați de secolul al XX-lea pe considerente etnice. Femeia-icoană vorbește și cântă în numele ambelor sexe, durerea sa fiind universal valabilă în contextul inumanului antisemitism.

            Mai mult, artista Lola Blau restaurează imaginea actorilor și interpreților de pretutindeni. Amara viață de zi cu zi, de atunci și de acum și de oricând este sublimată seară de seară, când pe  scena teatrului răsare soarele și Lola Blau prinde viață, sfidând spațiul și timpul. Sfidând durerea ce îi roade sufletul. Sfidând viața reală, ce nu mai merita de mult trăită.

            Personajul Lola Blau este o curajoasă pledoarie pentru supraviețuirea teatrului și a artei în general. În secolul XX, în acele vremuri de război și scindare socială,  actorii și muzicienii decantau neobosit durerea stradală, abătând atenția de la inumanele realități înconjurătoare și deopotrivă interioare. Omul prigonit de om răzbate datorită teatrului, corabia supremă de salvare din calea furtunii.

Pe de altă parte, în secolul XXI, Lola Blau vine să restaureze imortalitatea actorului&teatrului, profitând de societatea contemporană, tributară superficialității și nimicniciei; ea își încântă cu dor neostoit publicul însetat de idealuri, speranțe, frumuseți; ea își educă estetic publicul și-l învață că evadarea artistică  îl poate răscumpăra din pragul depresiei existențiale; ea își permite să fie liberă măcar pe scenă, sfântă oază de normalitate; ea este femeia-bărbat și bărbatul-femeie, omul dezumanizat și reumanizat.

            Care mai este impactul teatrului într-o lume defrișată emoțional?

            Dar actorul, mai poate fi el plasat pe statuia supraomului?

            Cât de fidel poate arta scenică să se apropie de realitate sau să se distanțeze de aceasta?

            Este teatrul contemporan o  religie mântuitoare sau rămâne cea mai frumoasă minciună tolerabilă?

            În ce măsură adulții pot să-și renască inocența primordială venind la teatru, ascultând muzică și delectându-se artistic?

            La astfel de întrebări, sensibil de contondente încearcă să răspundă Maia Morgenstern, actrița-etalon oferită cadou teatrofililor de pretutindeni, iar acum și celor din Arad. Prin existența sa îndelungată, spectacolul „Astă seară: Lola Blau” confirmă și reconfirmă de sute de ori: teatrul adevărat supraviețuiește în timp și dincolo de timp, în eternitate. Maia Morgenstern se amprentează cu atâta putere peste personajul Lola Blau încât (s)curgerea temporală nu face decât să exacerbeze minunatul rol de compoziție oferit de actriță mereu și mereu altor spectatori.

            Merită subliniat căone-woman show-ul este înmiresmat auditiv de Tatiana Moroșanu, printr-o interpretare pianistică perfectă: degete fine, care parfumează aerul, conturând dramatismul (și pe alocuri comicul) interpretării.

            Lola Blau…acest vin vechi și puternic….! Lola Blau…oxigen…!

Emanuel Cotuna

           

 

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite