Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Din ciclul ” Oamenii din umbră”

Din ciclul ” Oamenii din umbră”
Comentează 1

Pitivie


Se numește Ioan Roșca și a fost fotbalist la mai multe echipe din Arad: Constructorul, Vagonul, Șoimii Lipova, Chimia Vladimirescu, Blănaru...
Porecla de ” Pitivie” i-au dat-o foștii coechipieri, i se trage de la asemănarea izbitoare pe care o avea cu unul din personajele filmelor cu Jandarmii lui Louise de Funes din copilăria noastră. Cert este că Nelu este o persoană jovială, niciodată nu a avut dușmani, doar fundașii adversari. Se număra printre cele mai rapide extreme din fotbalul arădean al anilor 70-80. Și nu exagerez. Din păcate, soarta nu l-a ajutat să joace la un nivel mai ridicat...uneori soarta joacă un rol foarte important în viața oamenilor, decisiv chiar.
Astăzi este administratorul bazei sportive CS Glogovăț 2013, iar cine trece pragul acestei baze  este întâmpinat de o curățenie exemplară, de ordine în toate lucrurile și de jovialitatea lui Pitivie.
Terenul din Vladimirescu era considerat ca unul dintre cele mai rele din județ, acum nu se mai  poate caracteriza în acest fel.
- Au intrat aici zeci și zeci de camioane cu pământ, nisip, mraniță...îmi zice Nelu
- Și cine le-a împrăștiat? întreb eu numai să continui discuția
- Cum cine? Eu, roabă cu roabă, zi de zi, îmi explică el.
Pe terenul din Vladi, nici nu apucă să se evapore roua de pe firele de iarbă, că Pitivie este prezent la teren. Spală tricourile de antrenament și joc, iar dacă e vreme bună le întinde pe gardul terenului. Se urcă apoi pe tractorașul de tuns iarbă, pentru că ” dacă vei să ai o iarbă sănătoasă trebuie tunsă la timp” ( îmi strigă Pitivie de pe tractoraș).
Mai târziu se retrage în ” atelierul ” său , unde mai coase o minge, mai o gheată. Mulți dintre fotbaliștii județului își aduc aici ghetele  sau mingile descusute. E printre puținii magazioneri care mai stăpânesc această meserie.
- Florin Rusu, actualul portar al Gloriei Cermei , pe când evolua la noi, venea în cămăruța asta și se uita minute în șir la mine cum cos mingile si ghetele și m-a rugat, des, să-l învăț și pe el. Credeam că glumește, dar până la urmă , i-am zis că mâinile unui portar de fotbal nu se potrivesc cu această meserie...îmi povestește cu pauze de râs , Nelu Pitivie.
Acesta este Ioan Roșca, una din persoanele din ” umbră”, adică acelea ale căror muncă , se vede, se simte, dar nu face parte din linia întâi a aprecierilor. Ei o fac și pentru întreținerea familiilor , dar sigur, incontestabil și din plăcere.

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite