Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dezastrul BREXIT. Anti-europenii explodează în sondaje în UK, conservatorii se prăbușesc

Amânarea Brexit-ului alimentează succesul partidelor anti-europene în Marea Britanie, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai. 

Dezastrul BREXIT. Anti-europenii explodează în sondaje în UK, conservatorii se prăbușesc
Comentează 0

Eșecul Partidului Conservator în oferirea unei soluții pentru Brexit are un efect direct asupra intenției de vot în Marea Britanie. Concret, partidul Theresei May se prăbușește, laburiștii trec pe primul loc, iar anti-europenii urcă spectaculos în sondaje.

Scrutinul euro-parlamentar ar urma să aibă loc în Marea Britanie pe data de 23 mai, aceasta fiind condiția fără de care Regatul Unit nu ar putea rămâne în UE dincolo de 1 iunie. 

La această situație s-a ajuns după ce parlamentarii britanici au respins de trei ori la rând acordul negociat de premierul Theresa May cu UE, iar aceasta a fost nevoită să ceară liderilor europeni de două ori amânarea ieșirii din Uniune. Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească UE pe 29 martie.

Haosul și incertitudinea generate de această indecizie au lovit Partidul Conservator condus de premierul May, care în două sondaje de opinie și-a văzut intenția de vot prăbușită la 16 - 17%.

Primii câștigători sunt evident anti-europenii - Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) și noul Partid Brexit, condus de fostul lider UKIP, Nigel Farage.

În cele două sondaje date publicității în ultimele zile, UKIP este creditat cu 12/13%, în vreme ce noul partid Brexit ar aduna 14/15%.

Laburiștii lui Jeremy Corbyn sunt creditați cu 24/29%, dar liderul partidului se află în fața unei decizii care s-ar putea dovedi crucială pentru partidul său. Mulți membri ai partidului și alegători laburiști îi cer lui Corbyn să susțină un al doilea referendum. Reticența șefului partidului i-ar putea arunca pe alegătorii pro-europeni în brațele altor partide.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite