Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Definiția dragostei

Definiția dragostei
Comentează 0

Câte definiții nu s-au dat vieții de-a lungul timpului... fără a se găsi una care să cuprindă tot ceea ce am vrea să exprimăm: sentimente, emoții, momente de fericire și exuberanță alternate de tristețe, dezamăgire și pierderi nedrepte. Oferă o definiție a tandreței sau a sublimului, sau de ce nu, a dragostei... Nu poți. Cuvintele uneori înseamnă atât de puțin!

Ce prostie e și cu scrisul ăsta, dacă nu poți să scrii un oftat, atunci la ce mai servește? Cum se scrie un oftat sau un urlet sau o lacrimă sau un zâmbet? Nu poți să le prinzi între semnele astea absurde, numite litere. Un proverb românesc oferă o temă de gândire la ceea ce transmitem celorlalți: cuvântul oprit între buze e sclavul tău, iar cuvântul pronunţat fără rost e stăpânul tău.

Amintirile din mintea noastră sunt mult mai puţin organizate comparativ cu un calculator. Cuvântul scris pe pagina unei cărţi vs. cuvântul scris pe marginile paginilor unei cărţi. În cel de-al doilea caz, poţi rupe câteva pagini, şi cuvântul încă se poate citi. Creierul lucrează în acelaşi mod. Cuvântul împuterniceşte gândul, iar fapta împuterniceşte cuvântul. De aceea, gândeşte, vorbeşte şi acţionează în armonie cu ceea ce vrei să fii.

Mantra este energia concentrată într-o vibrație a unui sunet – purtător a unei puteri anume, un cod, în care sunt încifrate cunoștințe supreme. În scrierile străvechi, se menționează că fiecare literă a alfabetului sanscrit, avea o anumita proiecție localizată și o proveniență cosmică. Combinate într-un mod deosebit, literele formau sunete, ce conțineau un mesaj. Acest mesaj pronunțat, trasmite o energie către potențialul subiect, pozitivă sau negativă. Din păcate, oamenii folosesc cuvântul într-o mare măsură în scop negativ, voit sau involuntar, pentru a împrăştia emoţiile otrăvite: furia, gelozia, invidia sau ura.

Atunci însă când puterea cuvântului este folosită în mod pozitiv, aceasta este exprimată, de obicei, sub formă de rugăciune, astfel că dorințele rostite sunt dorințe îndeplinite. Făcând analogie cu premonițiile, cuvintele pot prezice într-o oarecare măsură ceea ce se va întâmpla mai devreme sau mai târziu în viețile noastre, astfel că acest aspect trebuie tratat cu foarte mare delicatețe.

În concluzie, cum zice, Balzac, trebuie să ţii la cuvântul dat mai mult decât la bogăţie; pentru că a ţine la cuvântul dat îţi aduce bogăţie, dar toate bogăţiile nu şterg pata pe care ţi-o lasă pe conştiinţă nerespectarea cuvântului. Așadar, mănâncă cea mai delicioasă mâncare. Plimbă-te pe apusul soarelui. Sari în ocean. Spune adevărul pe care-l porți în inimă ca pe o comoară ascunsă. Fii amuzant. Fii bun. Fii ciudat. Dar nu uita, fii întotdeauna atent la ceea ce spui, verbal sau nonverbal.

 

Denisa-Patricia Moț

Studiază Psihologie la UBO - Université de Bretagne Occidentale

 


Scrie un comentariu

trimite