Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cutremur puternic resimțit la Arad; vezi ce magnitudine a avut (FOTO și VIDEO) / UPDATE: 14 replici până acum şi legătura cu seismele din Turcia

Cutremur puternic resimțit la Arad; vezi ce magnitudine a avut (FOTO și VIDEO) / UPDATE: 14 replici până acum şi legătura cu seismele din Turcia
Comentează 2

Update 7 14 replici până acum şi legătura cu seismele din Turcia

Cutremurul cu magnitudinea 5,2 produs marți în Arad a fost urmat până miercuri seară de 14 replici și are legătură cu seismele puternice înregistrate în Turcia, spune Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, scrie hotnews.ro.

Potrivit seismologilor, cutremurul de la Arad are legătură cu ceea ce s-a întâmpilat în Turcia pentru că: 

  • „Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni.
  • Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V.
  • Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic.
  • Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducție al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraș.
  • Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducție amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”. 

Intraţi AICI pentru detalii.


Update 6 Sute de case avariate la Ghioroc

Potrivit primarului Corneliu Popi-Morodan, la Ghioroc au fost avariate sute de case. ,,Vă rog să mă anunțați de eventualele probleme survenite în urma cutremului.
PS1 - voluntarii de la SVSU Ghioroc sunt convocați la Primarie! Vă suntem alături cu tot ce ne stă în putință!
PS2 - din păcate sunt sute de case cu avarii, majoritatea la acoperiș și hornuri. Reluăm intervențiile dimineața la ora 7 și convocăm Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru cazurile mai serioase. Unde este nevoie de sprijinul meu vă rog să lasați comment sau să mă contactați prin orice mijloc posibil.
Dumnezeu să ne aibă în pază"", a scris ieri seara pe Facebook primarul comunei Ghioroc.


Update 5 Unde au intervenit pompierii până acum

Potrivit ISU, Raportări, până la ora 22:30 au fost făcute
18 apeluri prin SNUAU 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă) și avarierea a două autoturisme. 

,,Pompierii militari ai Detașamentului Arad intervin în aceste momente cu o autospecială de intervenție și salvare la înălțimi și o autospecială de intervenție cu modul pentru descarcerare pentru înlăturarea efectelor negative produse de seism (degajarea elementelor de construcție de pe clădiri), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopei, Mărășești, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Caragiale, Bulevardul Decebal și Bulevardul Revoluției. 

De asemenea, Servicile Voluntarele pentru Situații de Urgență din localitățile Păuliș și Ghioroc, intervin pentru îndepărtarea efectelor negative în urma seismului", susțin reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență.


Update 4 Replică între Păuliș și Miniș

Cutremurul inițial a fost urmat la puțin timp de o replică care a avut epicentrul între Păuliș și Miniș. Cel de-al doilea seism nu s-a simțit însă la Arad.

„În ziua de 06.06.2023, 21:04:09 (ora României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.2, la adâncimea de 5.5 km.

INTENSITATE III

Cutremurul s-a produs la 22km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 72km SE de Bekescsaba, 94km N de Resita”, susțin reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

 


Update 3 Câte apeluri au fost făcute până la ora 21.15

Inspectoratul pentru Situașii de Urgență anunță că până la ora 21:15 în județul Arad au fost făcute nouă apeluri prin SNUAU 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă).

„În urmă cu puțin timp, în Banat, județul Arad, s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,3 pe Richter, la o adâncime de 6.4 km. 

Echipaje operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere. 

Raportări în urma cutremurului - ora 21:30
- jud. AR: 9 apeluri prin SNUAU 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopei, Mărășești, Lucian Blaga, 6 Vânători, Vasile Alecsandri, iar în județ, în localitățile Păuliș și Ghioroc, unde au căzut două coșuri de fum.

Precizăm că nu sunt raportate victime. 

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte,  în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI 

❗ATENȚIE❗În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).
 https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente”
, au ținut să precizeze reprezentanții ISU.


Update 2 Pompierii au fost chemaţi să intervină pe două străzi din municipiu

Potrivit reprezentanţilor ISU, pompierii au fost chemaţi să intervină pe două străzi din Arad.

„Avem două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri - strada Mărășești și Lucian Blaga. Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite. Revenim cu informații”, transmit reprezentanţii instituţiei.


Update 1 Site-ul INFP blocat din cauza numărului mare de accesări - seismul a avut o magnitudine mai mare decât cea estimată inițial, iar epicentrul a fost lângă Păuliș

Minute bune, site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a căzut, probabil din cauza numărul mare de accesări, oamenii fiind foarte speriaţi de ceea ce au simţit. Când și-a revenit, am fost informați că am avut de-a face cu o magnitudine de peste 5 grade.

„În ziua de 06 Iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.3, la adâncimea de 6km.

Intensitate: VII

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 93km N de Resita”, transmit seismologii. Aruncând o privire pe harta dată publicității, se poate observa că epicentrul nu a fost în județul Alba, cum s-a anunțat inițial, ci în județul Arad, lângă Păuliș.

Potrivit seismologilor, cutremurul a fost simțit puternic atât la Arad, cât și la Timișoara, iar în orele următoare sunt așteptate și replici ale acestuia.


În urmă cu câteva minute Aradul a fost zguduit de un cutremur puternic, care s-a resimţit mai tare decât seismele precedente.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, epicentrul nu a mai fost de data aceasta în judeţul Arad, ci la Inceşti, în judeţul Alba. „Un cutremur cu magnitudinea de 4,97 a avut loc în apropiere de Inceşti”, transmit reprezentanţii instituţiei. De altfel, trebuie menționat că seismul a fost resimțit nu doar în municipiu, ci și în alte localități ale judeului.

Galerie foto (16)


Scrie un comentariu

trimite