Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum se utilizează un nebulizator?

Un nebulizator sau un aparat aerosoli este un aparat de mici dimensiuni care transformă medicamentele lichide în vapori care pot fi ușor de inhalat. Vă așezați cu aparatul și inhalați medicamentul prin intermediul unei piese bucale sau a unei măști atașate. Acest lucru permite ca medicamentul să ajungă direct în plămâni.

Cum se utilizează un nebulizator?
Comentează 1

Nebulizatoarele pot fi utilizate pentru persoanele cu boli pulmonare, inclusiv:

- Astm

- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

- Fibroză chistică

- Bronșiectazia

Tipuri de nebulizatoare

Majoritatea nebulizatoarelor funcționează prin utilizarea compresoarelor de aer pentru a crea vaporul care conține medicamentul. Un alt tip, numit nebulizator cu ultrasunete, utilizează vibrații sonore. Nebulizatoarele sunt de trei tipuri principale:

- Aparat aerosoli cu jet - Aerul comprimat transformă medicamentul în vapori (particule mici de medicament care plutesc în aer).

- Aparat aerosoli cu plasă - Medicamentul este trecut printr-o plasă minusculă pentru a crea o „ceață” fină.

- Aparat aerosoli cu ultrasunete - Vibrațiile de înaltă frecvență transformă medicamentul în vapori. Picăturile tind să fie puțin mai mari. Acest tip de nebulizator este mai silențios, dar este mai scump.

Un nebulizator poate fi un dispozitiv portabil mai mic sau un aparat de masă cu conectare la priză pe care îl utilizați acasă. Veți avea nevoie de o rețetă de la furnizorul de servicii medicale pentru a obține un nebulizator. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră  pentru a vedea dacă asigurările medicale vor acoperi costul dispozitivului.

Cum să configurați și să utilizați un nebulizator

Utilizați nebulizatorul conform instrucțiunilor producătorului. Pașii de bază pentru configurarea și utilizarea nebulizatorului dvs. sunt următorii:

- Spălați-vă pe mâini.

- Conectați furtunul la un compresor de aer.

- Umpleți recipientul cu medicamentul dumneavoastră. Pentru a evita vărsările, închideți bine recipientul de medicamente și țineți întotdeauna piesa bucală în sus și în jos.

- Atașați celălalt capăt al furtunului la piesa bucală și la recipientul pentru medicamente.

- Porniți aparatul aerosoli

- Așezați piesa bucală în gură. Țineți buzele strâns în jurul piesei bucale astfel încât tot medicamentul să ajungă în plămâni. Dacă purtați o mască, puneți-o peste gură și nas. Copiii mici se descurcă de obicei mai bine dacă poartă o mască.

- Respirați pe gură până când tot medicamentul a dispărut. Acest lucru durează între 5 și 20 de minute, în funcție de dispozitiv și de medicamentul utilizat. Dacă este necesar, folosiți o clemă de nas pentru a respira doar pe gură.

- Opriți aparatul aerosoli când ați terminat.

- Spălați recipientul de medicamente și piesa bucală cu apă și uscați-le la aer până la următorul tratament.

Cum să vă îngrijiți nebulizatorul

Va trebui să vă curățați nebulizatorul pentru a preveni producerea de bacterii, care pot provoca o infecție pulmonară. Este nevoie de puțin timp pentru a vă curăța nebulizatorul și pentru a-l menține în stare de funcționare corectă.

Asigurați-vă că scoateți aparatul din priză înainte de a-l curăța.

După fiecare utilizare:

- Spălați recipientul de medicamente și piesa bucală sub jet de apă caldă.

- Lăsați-le să se usuce la aer pe prosoape de hârtie curate. Apoi porniți nebulizatorul și suflați aer prin aparat timp de 20 de secunde pentru a vă asigura că toate piesele sunt uscate.

- Dezasamblați și depozitați aparatul într-o zonă acoperită până la următoarea utilizare.O dată pe zi, puteți adăuga detergent de vase ușor la rutina de curățare de mai sus.

O dată sau de două ori pe săptămână:

- Puteți adăuga o etapă de înmuiere la rutina de curățare de mai sus.

- Înmuiați vasul și duza în soluție de oțet alb distilat 1 parte și 2 părți de apă caldă.

- Puteți șterge exteriorul aparatului cu o cârpă caldă și umedă, la nevoie. Nu spălați niciodată furtunul sau tubul.

- De asemenea, va trebui să schimbați filtrul. Instrucțiunile care au venit împreună cu aparatul dumneavoastră vă vor spune când trebuie să schimbați filtrul.

Nebulizatoare versus inhalatoare

Ca și nebulizatoarele, inhalatoarele sunt folosite pentru a administra medicamente în plămâni. Dar există diferențe. Inhalatoarele eliberează rapid o doză exactă de medicament, este nevoie de puțină practică pentru a le utiliza corect, sunt mai mici și mai portabile decât nebulizatoarele, costă mai puțin și tind să aibă mai puține efecte secundare decât nebulizatoarele, cum ar fi bătăile rapide ale inimii și nervozitatea.


Scrie un comentariu

trimite
















Inchide