Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum procedezi în caz de accident. Când se completează CONSTATAREA AMIABILĂ şi în cât timp trebuie să te programezi la centrul de daune

Oricine poate avea parte la un moment dat de un accident rutier uşor, important este să nu te pierzi cu firea şi să ştii ce trebuie să faci. Primul pas ar fi să ai tot timpul în maşină un formular de CONSTATARE AMIABILĂ.

Cum procedezi în caz de accident. Când se completează CONSTATAREA AMIABILĂ şi în cât timp trebuie să te programezi la centrul de daune
Comentează 0

CONSTATAREA AMIABILĂ are un rol foarte important în caz de accident rutier deaorece te scuteşte de un drum la poliţie. Atenţie însă, formularul se poate completa doar în momentul în care ambii şoferi implicaţi în accident au poliţe RCA valabile. De asemenea, o altă condiţie este ca în urma evenimentului să nu fi rezultat nicio victimă. 

Dacă cei doi conducători auto se înţeleg asupra vinovăţiei, se completează CONSTATAREA AMIABILĂ conform indicaţiilor de pe formular. Trebuie completate toate câmpurile şi trebuie aleasă una dintre situaţiile prevăzute pe coloana centrală. În lipsa încadrării într-una dintre situaţiile specificate, CONSTATAREA AMIABILĂ nu va fi recunosctă ca valabilă de către asigurator. Este, de asemenea, foarte important ca vina să aparţină unuia dintre conducătorii auto, altfel actul nu se poate încheia. 

Este indicat să se completeze CONSTATAREA AMIABILĂ pe loc, pentru a nu avea parte de surprize. De asemenea, este bine să se facă fotografii maşinilor implicate în accident. Ca măsuri de precauţie, trebuie să se facă copie după Cartea Verde, talonul maşinii, permisul şi cartea de indentitate a şoferilor implicaţi şi nu în ultimul rând să se ia numărul de telefon. 

După ce s-a completat CONSTATAREA AMIABILĂ, şoferul păgubit face o programare în cel mult două zile la un centru de daune al asiguratorului care i-a emis RCA-ul şoferului vinovat. Potrivit noii legi RCA, asiguraţii vor fi despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina. La constatarea de la asigurator se vor completa cereri de daună în detaliu de către cei doi şoferi, pentru dinamica mişcării fiind necesară şi prezenţa şoferului vinovat, împreună cu automobilul implicat. Procedurile sunt mai lungi pentru cel păgubit şi implică deschiderea unui dosar de daună.

Citeste mai mult pe romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite