Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum poți să prepari shaorma acasă

Cum poți să prepari shaorma acasă
Comentează 0

Shaorma este unul dintre cele mai renumite preparate fast-food din lume. Este mereu bine venita la pranz sau la cina. Daca renuniti la sosurile grase si cartofii prajiti, shaorma de casa poate fi un preparat ideal pentru toata lumea.

Mai jos iti voi arata cum sa prepari o shaorma de casa la fel de buna ca cea cumparata.

Provenienta shaormei

Shaorma este un fel de mancare de baza in Orientul Mijlociu. Aceasta provine inca de pe vremea Imperiului Otoman. Ei au fost cei care au descoperit gustul delicios al prajirii carnii pe verticala. Gatita astfel, carnea devine mai moale si mai frageda. 

Denumirea corecta este “shawarma”, care in araba inseamna “intoarcere”.

Pana nu de mult, reteta de shaorma a fost bine pastrata de restul lumii. Insa, odata cu emigrarea turcilor, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, shaorma a devenit cunoscuta in intreaga lume. Astfel, a devenit un preparat foarte popular si indragit!

Gasesti shaorma in mai toate tarile. Fiecare tara a adaptat reteta dupa propria cultura si gust. Se poate pregati cu carne de pui, vita sau miel. Condimentele variazeaz, de asemenea, si ele in functie de preferinte.

De altfel, chiar si pentru cei care nu consuma carne, shaorma a fost reinventata. Se poate gati fara carne, doar cu legume si sosuri.

Reteta shaorma de casa

Reteta de shaorma de casa este foarte simplu de facut si la fel de gustoasa ca cea cumparata. Avantajul este ca poti pune in ea doar ingredientele si condimentele care iti plac. O poti adapta dupa bunul tau plac!

Pentru astazi iti propun o reteta de shaorma de casa cu pui si sos de iaurt. Shaorma merge foarte bine cu maioneza, mujdei de usturoi sau ketchup. 

Ingrediente pentru shaorma

Shaorma de pui

  • 250 g file de piept de pui fara piele si os
  • 300 g de cartofi pai congelati
  • o ceapa rosie
  • o rosie
  • cativa castraveti murati
  • varza proaspata tocata
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 lipii

Marinada pentru carnea de pui

  • ½ lingurita de usturoi granulat
  • 1 lingurita curcuma
  • 1 lingurita boia de ardei afumata
  • 1 lingurita de coriandru uscat
  • 1 lingurita chimen macinat
  • sucul de la o lamaie
  • 2 linguri de ulei de masline
  • piper
  • sare

Sosul de iaurt

  • 150 ml de iaurt grecesc
  • usturoi granulat
  • suc de lamaie
  • o lingura de ulei de masline
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Pune intr-un castron toate ingredientele pentru marinada. Amesteca-le bine cu o lingura.

Taie fileurile de piept de pui in fasii subtiri si pune-le in castronul cu marinada. Amesteca bine astfel incat toate fasiile de pui sa fie acoperite cu sos. Acopera castronul cu o folie de plastic si lasa puiul la marinat pentru 24 de ore in frigider.

A doua zi, scoate puiul de la frigider cu 30 de minute inainte de a pregati shaorma. Carnea trebuie sa fie la temperatura camerei cand o gatesti.

Incinge bine tigaia grill. Pune fasiile de piept de pui in tigaie. Lasa-le la prajit 5 minute pe o parte si 5 minute pe cealalata parte.

Pune ulei de floarea sorelui intr-o alta tigaie in care vei praji cartofii.

Cat timp se prajesc puiul si cartofii, pregateste toate celelalte ingrediente. Toaca varza fidelute, taie rosia in felii subtiri, toaca ceapa rosie julienne. Castravetii murati se taie fasii pe lung.

Pregateste sosul de iaurt. Pune intr-un bol iaurtul grecesc, sucul de lamaie, usturoiul granulat, uleiul de masline, sarea si piperul. Amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza. Daca vrei, poti sa pui o lingura de maioneza in sosul de iaurt.

Dupa ce s-au prajit fasiile de pui, scoate-le pe o farfurie. Cartofii se scot pe un servetel de bucatarie ca sa absoarba grasimea in exces. Pune sare peste cartofii prajiti si amesteca bine. 

Cum se serveste shaorma de casa?

Shaorma se serveste calda. Asa ca, este bine sa ai toate ingredientele pregatite si la indemana atunci cand incepi sa o asamblezi. Toaca toate legumele in timp ce cartofii si puiul se prajesc. Astfel dupa ce le scoti din tigaie poti sa asamblezi shaorma inainte ca acestea sa se raceasca.

Exista doua moduri in care poti servi shaorma:

  • in lipie

Pune lipia intr-o tigaie, incalzeste-o 30 de secunde pe o parte si 30 de secunde pe cealalata parte. Pune pe farfurie o folie de aluminiu pe care asezi lipia calda.

Unge lipia cu sosul de iaurt pregatit. Aseaza pe mijloacul lipiei varza tocata, cartofii prajiti, fasiile de piept de pui prajite, rondelele de ceapa, rosie si castravetii murati. Mai toarna sos de iaurt peste ingrediente! Nu umple prea tare lipia, altfel iti va fi dificil sa o rulezi peste ingrediente.

Impatura partea de jos a lipiei peste ingrediente, apoi ruleaza lipia din lateral. Se va forma un rulou pe care trebuie sa il strangi bine cu ajutorul foliei de aluminiu. Astfel, shaorma nu se va dezasambla in timp ce o mananci.

  • la farfurie

Aseaza pe farfurie fasiile de pui, cartofii prajiti, varza tocata, ceapa, rondelele de rosii si fasiile de castraveti murati. Toarna sosul de iaurt peste pui si cartofi. Serveste shaorma la farfurie alaturi de lipia incalzita.

Surse: https://retete.online/shaorma-de-casa/


Scrie un comentariu

trimite