Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum arată zidul unde a fost împuşcat Nicolae Ceauşescu pe 25 decembrie 1989, la Târgovişte

Imagini filmate în garnizoana de la Târgovişte, UM 01417, cu celebrul zid unde, pe 25 decembrie 1989, soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi (vezi video mai jos!)

Cum arată zidul unde a fost împuşcat Nicolae Ceauşescu pe 25 decembrie 1989, la Târgovişte
Comentează 0

Suntem pe 25 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu, încă şef de stat, şi soţia sa, Elena, sunt aduşi în faţa unui complet de judecată, în unitatea militară 01417 de la Târgovişte. Motivul? "Săvârşirea infracţiunilor de genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi subminarea economiei naţionale", conform Sentinţei nr. 1 din 25 decembrie 1989.

Cel care a coordonat organizarea rapidă a procesului şi a execuţiei a fost generalul Victor Atanasie Stănculescu. În fapt, el a îndeplinit un ordin. "Fusesem chemat de Ion Iliescu. Şi mi-a spus: «Dragă, noi am stabilit. Te-aş ruga să te ocupi de toate amănuntele de la început, plecare, moment şi întoarcere». Nu trebuia să ne întoarcem la Bucureşti fără rezolvarea problemei", avea să îşi amintească Stănculescu peste ani.

Nicolae Ceauşescu nu a recunoscut niciun moment, pe durata procesului, autointitulatul "Tribunal al poporului", în care avocaţii au devenit şi ei acuzatori. O oră şi jumătate a trecut de la începutul procesului şi până la execuţie. Aceasta este, pe scurt, istoria evenimentelor produse la Târgovişte, în ziua de Crăciun a anului 1989.

Ne întoarcem în prezent. Imagini cu locurile istorice unde soţii Ceauşescu au fost judecaţi şi apoi executaţi prin împuşcare.

Celebrul zid al execuţiei există şi acum, la 28 de ani după acele evenimente. Doar că a suferit mici modificări în timp, după cum au explicat oficialităţile din Târgovişte. Anume, zidul a fost tencuit imediat după 1989, iar în urmă cu doar câţiva ani tencuiala a fost dată jos. În imagini se observă urmele gloanţelor.

 

 

Potrivit mărturiilor oficiale, garnizoana militară a rămas nefolosită aproximativ 15 ani de la momentul 25 decembrie 1989. Acum câţiva ani, au fost revopsite interioarele clădirii, cu aceleaşi culori care erau în 1989 şi a fost adus mobilierul din acea perioadă, plus paturile unde au dormit soţii Ceausescu înainte de execuţie.

Vezi mai jos imagini din sala de judecată!

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite