Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Contractul pentru cel mai important proiect de infrastructură rutieră din judeţ a fost semnat în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi  a ministrului de Interne, Lucian Bode (FOTO)

Aradul a fost vizitat astăzi de premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Partidului Naţional Liberal, şi de ministrul de Interne Lucian Bode. Astfel, în prezența celor doi oaspeţi s-a semnat cel mai important proiect de infrastructură rutieră al administrației județene: Contractul pentru Varianta Ocolitoare a Municipiului Est.

Contractul pentru cel mai important proiect de infrastructură rutieră din judeţ a fost semnat în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi  a ministrului de Interne, Lucian Bode (FOTO)
Comentează 0

Proiectul, demarat acum șase ani, înseamnă construirea ultimului segment al inelului de centură al municipiului Arad. Astfel, Aradul va deveni primul municipiu reședință de județ care va avea un inel de centură complet. Prin acest proiect, care include o șosea de 11 kilometri (dotată cu pistă de biciclete), un pasaj trecere cale ferată (la Vladimirescu) și un pod peste Mureș (la Fântânele), asigurându-se legătura între două drumuri naționale DN69 Arad-Timișoara și DN7 Arad-Deva, dar și racordarea la Autostrada Nădlac-Arad-Timișoara.

Documentația semnată astăzi presupune realizarea proiectării tehnice și executarea lucrărilor pe ultimul tronson din inelul de centură al municipiului Arad. Este o lucrare în valoare de 308 milioane lei, câștigată de compania PORR Construct. Termenul de finalizare a lucrării este de 19 luni.

Această șosea de centură va scoate o parte din traficul greu din municipiul Arad. De altfel, reptrezentanţii Consiliului Judeţean Arad susţin că intenţionează ca în perioada următoare să construiască încă o centură a municipiului – pe relația Vladimirescu-Horia-Zimandcuz – care să conecteze zonele industriale la Drumul Expres Arad-Oradea, drum ce reprezintă cel mai important proiect comun de infrastructură a unei asocieri de administrații în România, respectiv Consiliile Județene Bihor și Arad, Primăriile Oradea și Arad.

Preşedintele CJA a prezentat o sinteză a proietelor derulate

În cadrul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, le-a urat oaspeților „Bun venit la Arad” și a prezentat o sinteză a proiectelor pe care județul Arad le derulează. Este vorba de proiecte de investiții în valoare de 5 miliarde de euro în domeniul infrastructurii rutiere, sănătății publice, extinderii rețelei de apă, canalizare și gaz, infrastructură feroviară.

„Pentru că o parte dintre aceste proiecte sunt din fonduri naționale vă mulțumesc în numele locuitorilor județului Arad, domnule prim-ministru, pentru că putem dezvolta Aradul, putem crește calitatea vieții arădenilor, nu doar cu fonduri europene, ci și cu sprijinul Guvernului României.

Facem aceste investiții pentru că ele au fost solicitate de mediul de afaceri din Arad, pentru că pregătim vestul României pentru aderarea la Spațiul Schengen. Din fonduri europene noi am modernizat drumurile transfrontaliere și în prezent derulăm probabil cel mai ambițios program din România de modernizare de drumuri județene: din 1.180 de kilometri am finalizat sau suntem în lucru, în diferite faze, de execuție respectiv de proiectare, cu aproximativ 750 de km”, a declarat Iustin Cionca, subliniind importanța parteneriatului între Guvern și administrația locală.

De asemenea, Iustin Cionca i-a mulțumit ministrului de Interne Lucian Bode, pentru că în mandatul acestuia la ministerul Transporturilor a fost încurajată cu adevărat descentralizarea. „A încurajat asocierea administrațiilor locale cu administrația centrală, lucru care ne-a permis să începem documentația tehnică pentru drumul expres Arad-Oradea din fondurile Consiliilor Județene Arad și Bihor, respectiv ale Primăriilor Arad și Oradea. Domnul ministru Lucian Bode ne-a indicat astfel ca instrument de lucru OUG 101 din 2020, contribuind nu doar la descentralizarea marilor proiecte de infrastructură, ci și la reducerea riscului de dezangajare în zona proiectelor de infrastructură de transport”, a punctat Iustin Cionca.

La semnarea contractului au fost prezenți numeroși invitați:  Gheorghe Falcă - europarlamentar, Toth Csaba - prefect, parlamentari, primari, consilieri județeni, dar și personalul implicat în gestionarea acestui proiect de amploare. „Le mulțumesc tuturor colegilor mei implicați în proiectele de dezvoltare a Aradului și am o rugăminte personală la partenerii noștri de la PORR CONSTRUCT: să munciți bine, dar și repede!”, a conchis Iustin Cionca.

Ciucă: „Proiectul se înscrie în strategia Guvernului pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere”

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că acest proiect se înscrie în strategia Guvernului României pentru dezvoltarea întregii infrastructurii rutiere din țara noastră, pentru a putea îndeplini obiectivul din programul de guvernare: interconectarea la rețelele trans-europene de transport. „Avem nevoie de aceste proiecte de dezvoltare, realizate termenele stabilite pentru a utiliza fondurile europene. Este momentul, la nivel local și guvernamental, să respectăm aceste termene. Avem cadrul legal, este asigurată finanțarea, avem voință politică, rămâne să realizăm aceste proiecte. Îi felicit pe cei care s-au implicat în proiect, sunt șase luni pentru proiectare, în primăvară încep lucrările. Sper să ne chemați la inaugurare în termen, altfel nu venim!”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Lucian Bode a spus că se bucură să fie alături de oamenii împreună cu care a iniţiat acest proiect în 2020, când era ministru al Transporturilor. „Mă bucur să fiu alături de oamenii cu care am inițiat acest proiect în 2020. Am asistat la primul contract de proiectare și execuție care se încheie în baza ordonanței 101 din 2020, la doi ani după ce am gândit și adoptat acest mecanism de implementare a proiectelor prin parteneriatul între palierul local și cel central, pentru accelerarea proiectelor. Sunt administrații locale care pot și care își doresc să dezvolte parteneriate pentru investiții cu Guvernul. Județul Arad este unul dintre primele care au văzut această oportunitate și au trimis două proiecte, centura și Drumul Expres Arad – Oradea. Vreau să îi felicit! Mai este mult de muncă, dar sunt convins că veți avea aceeași determinare ca și până acum”, a declarat Bode.

Alianţa Vestului a pus bazele pentru ce a urmat

Concluziile întâlnirii de la Consiliul Judeţean Arad au fost trase de europarlamentarul Gheorghe Falcă, preşedintele PNL Arad. „În 20212, patru primari creau Alianța Vestului. Tişoara, Arad, Oradea şi Cluj. Atunci am pus bazele pentru ce a urmat în anii 2019-2020, am cerut descentralizare pentru fondurile europene. Astăzi, Regiunea de Vest are la dispoziție 1,1 miliarde de euro. Tot atunci, vorbeam despre conectarea celor patru oraşe la marile culoare de transport. Pentru Arad, era important să închidem inelul de Sud-Est, lucrare pentru care s-a semnat astăzi. Aradul va deveni primul oraș care închide inelul de centrură 100%. Tot Aradul are astăzi în lucru trenul de medie viteză între Lipova şi Simeria. Este cea mai mare investiţie din judeţul nostru, unde avem cel mai lung tunel construit în România după 1990, lucru care ne va permite ca timpul de deplasare a trenului de medie viteză între Arad şi Bucureşti să se reducă substanţial. Tot în zona noastră, treceam atunci în documentaţie un tren de medie viteză între Arad şi Timişoara. Şi acel proiect este astăzi în fază de licitaţie de execuţie. Şi aşa cum spuuneau colegii noştri, era nevoie de o conectare mult mai rapidă cu Oradea şji au reuşit cele două primării şi cele două consilii judeţene să realizeze studiul de fezabilitate pentru drumul expres în regim de autostradă Arad-Oradea. Dacă ne uităm în platforma Alianţei Vestului vom vedea că 80% din ceea ce am trecut noi acolo este în fază de execuţie sau chiar în fază de finalizare. Asta înseamnă viziunea unor oameni care au văzut dincolo de interesele de partid şi dincolo de unele interese guvernamentale centrale. Astăzi se culeg roadele procesului de descentralizare”, a încheiat Falcă.

Galerie foto (105)


Scrie un comentariu

trimite