Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Consiliul Județean Arad și Primăria Municipiului Arad prezintă agenda evenimentelor dedicate Centenarului

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, vicepreședintele Sergiu Bîlcea și primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul Consiliului Județean Arad, principalele evenimente ale administrației arădene organizate cu prilejul Anului Centenar.  

Consiliul Județean Arad și Primăria Municipiului Arad prezintă agenda evenimentelor dedicate Centenarului
Comentează 0

„Având în vedere rolul istoric al Aradului în pregătirea Marii Uniri, faptul că în 13 – 14 noiembrie 1918 aici, la Arad, s-a negociat viitorul Transilvaniei de conducerea Consiliului Național Român și reprezentanții Guvernului Ungar, am decis împreună cu domnul primar, după consultarea istoricilor arădeni și a partenerilor noștri din mediul universitar, faptul că zilele de 13-14 noiembrie trebuie să fie centrul evenimentelor noastre sărbătorești”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

În data de 13 noiembrie, pentru a marca simbolic unitatea tuturor românilor, Aradul găzduiește o delegație de 20 de personalități din Republica Moldova, din raioanele Ialoveni și Ungheni. Se va organiza un forum economic româno – moldav, cu agenți economici din Arad și cele două raioane, cu prezentări de produse și cu prezentarea oportunităților de afaceri în cele două țări. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad și Universitatea ,,Aurel Vlaicu”, va avea loc în Sala „Iuliu Maniu”, acolo unde în aceeași zi de 13 noiembrie, cu 100 de ani în urmă, începeau tratativele româno-maghiare care au precedat Marea Unire.

În după-amiaza zilei de 13 noiembrie, de la ora 15, se va dezveli o plachetă aniversară care marchează rolul Aradului în Marea Unire, în sala ,,Iuliu Maniu” va fi lansat volumul ,,Arad. Antecamera României Mari” și va fi organizată o reconstituire istorică cu garda de onoare de la Alba Iulia a evenimentelor istorice de la Arad.  

În data de 14 noiembrie, la Filarmonica de Stat Arad, se va decerna medalia Centenar tuturor prefecților, parlamentarilor arădeni și consilierilor locali și județeni, din toate mandatele, începând din 1990 până în prezent. În aceeași zi se va reface momentul istoric al întrunirii la care s-a hotărât convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918.

Tot în data de 14 noiembrie, va avea loc semnarea protocolului de înfrățire a Județului Arad cu raionul Ialoveni din Republica Moldova. De asemenea, se va decerna Ordinul Centenar tuturor orașelor și comunelor din județul Arad, iar Colanul Centenar, Arhiepiscopiei Aradului, respectiv dlui Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Ziua se va încheia cu un concert susținut de soprana Alexandra Fits, acompaniată de pianistul Mariano Castro și artista Sand Art Mariana Pachiș și o recepție oferită de primarul orașului Arad, Gheorghe Falcă.  

În data de 15 noiembrie, în Sala Marii Uniri, va avea loc o întâlnire de lucru cu primarii invitați, vizitarea expoziției ,,Monumentul Arad 1918”, urmată de o cină festivă.

Un alt subiect important al conferinței de presă a fost Monumentul Marii Uniri. Dezavuând atitudinea Ministerului Culturii referitoare la lipsa de implicare în amplasarea Monumentului Marii Uniri, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a organizat  un concurs local de proiecte în vederea realizării unui monument local al Marii Uniri.

,,Orașul de pe Mureș este locul unde a germinat ideea Marii Uniri și unde intelectualii Aradului au muncit pentru acest deziderat cu decenii înaintea actului istoric de la Alba Iulia. Administrația locală nu va permite ca Ziua Centenarului să treacă fără inaugurarea monumentului. În consecință, având în vedere că Ministerul Culturii nu a reușit să își onoreze angajamentul luat față de Arad, la 30 noiembrie se va inaugura un monument local, realizat de tineri artiști arădeni. Realizarea acestui monument este o datorie a Aradului, în condițiile în care statul român nu a știut să onoreze așa cum se cuvine contribuția arădeană la Marea Unire și s-a raportat superficial la obligațiile sale, ratând cel mai important moment aniversar din istoria României moderne”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Locul ales pentru amplasarea monumentului este scuarul din fața fostului Cinematograf Dacia, între Palatul Administrativ și Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”.

Arad – Capitala Politică a Marii Uniri - Eveniment festiv dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

13.11.2018, MARȚI

9.30 – preluarea delegațiilor administrative (Consiliul Raional Ungheni și Consiliul Raional Ialoveni) de la hotel pentru întâlnirea cu conducerea CJ Arad

09.45 – întâlnire cu conducerea Consiliului Județean Arad și a Primăriei Municipiului Arad  la Sala Ferdinand (Primăria Arad)

10.30 – 13.00 - Forum Economic Româno-Moldav organizat de Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Universitatea Aurel Vlaicu Arad

Prezentări sectoriale despre oportunitățile de investiții din Republica Moldova și Județul Arad

- prezentare CJ Arad

- prezentare Ialoveni  - Prezentări sectoriale despre oportunitățile de investiții

- prezentare Ungheni - Prezentări sectoriale despre oportunitățile de investiții

- prezentarea proiectelor europene ale Aradului – CJ Arad

- prezentarea târgurilor - CCIA Arad

- prezentarea târgurilor - Camera de Comerț și Industrie filiala Ungheni

- prezentare zona Liberă Arad-Curtici

- prezentare zona Liberă Ungheni

- prezentare companii private

Tot în acest cadru se vor prezenta și produsele din Ungheni (,,Tomani” și ,,Dor de dulce”)

15.00 – 16.00 - spectacol de muzică susținut cvartetul Filarmonicii de Stat Arad

16.00 – 17.00 - participare la evenimentele Centenar, lansare de carte -  Arad – Antecamera României Mari – reconstituire istorică a evenimentelor din 13 -14 de la Arad/ evenimente Sala Iuliu Maniu /reconstituirea istorică /dezvelire epigraf Centenar

19.00 – concert extraordinar al Facultății de Teologie – Palatul Cultural Arad

21.00 – cina

 

14.11.2018, MIERCURI

09.30 – 13.00 - Patrimoniu cultural material și imaterial arădean în tururi tematice

15.00 - 16.30 – Circuitul Clădirilor Marii Uniri

16.30 – revenire la hotel

 

14.11.2018 – Eveniment festiv

 Filarmonica de Stat Arad

 

Ora 17.00 – decernare Medalia Centenar tuturor prefecților și tuturor parlamentarilor arădeni din 1990 până în prezent (sala mică a Filarmonicii de Stat Arad);

Ora 17.30 - decernare Medalia Centenar tuturor consilierilor locali și județeni din toate mandatele începând din 1990 și până în prezent (sala mică a Filarmonicii de Stat Arad);

Ora 18.15 – începerea festivităților – salutul adresat invitaților de către moderator               (sala de concerte a Filarmonicii de Stat Arad)

Ora 18.20 – intrarea Gărzilor (de la Alba Iulia) în sală și urcarea lor pe scenă;

  • Intrarea în sală a oficialităților locale: Primar, Președinte CJA, viceprimar; vicepreședinți CJA;
  • Intonarea Imnului Național

Ora 18.25 – refacerea momentului istoric al întrunirii la care s-a hotărât convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918;

Ora 18.35 – semnarea protocolului de înfrățire a Județului Arad cu Raionul Ialoveni din Republica Moldova;

Ora 18.40 – discursurile oficiale ale: - reprezentantului Raionului Ialoveni

                                                          - d-lui Iustin Cionca – Președintele CJA

                                                          - d-lui Gheorghe Falcă – Primarul Mun. Arad

Ora 18.55 – decernarea Ordinului Centenar tuturor orașelor și comunelor din jud. Arad

                 - decernarea Colanului Centenar Arhiepiscopiei Aradului;

                 - decernarea Colanului Centenar d-lui Ilie Bolojan – primarul mun. Oradea

            ( d-nei primar din Sibiu?)

Ora 19.30 – concert susținut de soprana Alexandra Fits acompaniată de pianistul Mariano Castro și artista  Sand Art Mariana Pachiș

Ora 20.15 – Recepția Domnului Primar

 

15 noiembrie 2018

ora 11.00 – Sala Marii Uniri – Întâlnire de lucru cu primarii invitați;

ora 13.00 – vizitarea expoziției “Monumentul Arad 1918”;

ora 19.00 – Cină festivă oferită de Primarul Municipiului Arad

 

 

Galerie foto (13)

Scrie un comentariu

trimite

Inchide