Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Conferințele Dilema veche la Arad

Conferințele Dilema veche la Arad
Comentează 12

Între 20 și 22 aprilie 2023, au loc la Arad "Conferințele Dilema veche". Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, "Conferințele Dilema veche" sunt un proiect itinerant, inițiat la Arad și având până acum ediții și în Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca și Iași.

Tema care reunește evenimentele culturale de la Arad este ”Comedia lumii”.

“De ce ne ocupăm de comedii? Răspundem cu vorbele de la începutul cunoscutei cărți a lui Henri Bergson: ”Cei mai mari gînditori, de la Aristotel încoace, au atacat această mică problemă care întotdeauna s-a sustras efortului lor, a glisat, a scăpat și s-a redresat ca o sfidare impertinentă la adresa speculației filozofice. Scuza noastră că abordăm tema este că nu încercăm să închidem fantezia comică într-o definiție. Noi vedem în ea, înainte de orice, ceva viu”. De aceea, credem că nu se poate mai bine explora comedia lumii altfel decît vizitând-o în specificul ei. Această ediție a Conferințelor Dilema veche prezintă publicului arădean eșantioane briliante de comic european și neaoș românesc. Nu putem vorbi despre comedia lumii altfel decît văzând-o în câteva dintre formele ei geniale de exprimare artistică.

De ce ne ocupăm de comedii tocmai acum? Pentru că istoria ne-a arătat ce succes enorm au teatrul și filmul comic în vremuri de mare criză. Pentru că cel mai omenesc mod de a înfrunta moartea și spaima în numele vieții și al încrederii este râsul.

În cea mai intimă fibră a țesăturii din care e făcută lumea asta e ceva ridicol nu pentru că vreun Creator ludic e ironic cu noi, ci pentru că ni se dă astfel o șansă de supraviețuire. Și e foarte important, tocmai acum, să nu o ratăm!”. Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche.

În ordinea în care se vor prezenta publicului, iată invitații Conferințelor de la Arad: teologul și diplomatul Teodor Baconschi, jurnalistul Sever Voinescu, actorii Horațiu Mălăele și Niculae Urs, care vor aduce pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici spectacolul Măscăriciul, după Cehov, și bine-cunoscuții entertaineri, un Divertis și un Cațavenc, Toni Grecu și Ioan T. Morar. Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de fiecare dată, Sever Voinescu.

Formatul evenimentului include conferințe, un spectacol de teatru, un show de comedie și bineînțeles, dialoguri publice.

Programul complet este următorul:

Joi 20 aprilie, Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad

18:00: Teodor Baconschi, conferință: Surpriza Bizanțului vesel. Sfinții mimi și nebunii întru Hristos ca figuri ale nonconformismului spiritual

19:30: Sever Voinescu, conferință: Tatăl lui Figaro – umorul revoluționar

Intrarea la aceste evenimente este gratuită

Vineri 21 aprilie, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad

19:00: Măscăriciul, după Cehov. Cu Horațiu Mălăele și Niculae Urs. Regia: Horațiu Mălăele.

Spectacol urmat de un dialog cu actorii, moderat de Sever Voinescu.

Pentru acest eveniment, biletele pot fi achiziționate de la casieria teatrului și online, pe platforma iabilet.ro

Sâmbătă 22 aprilie, Cinema Arta

19:00: Să fim veseli, ca să nu fim triști, un show de comedie cu Toni Grecu și Ioan T. Morar

Intrarea la acest eveniment este gratuită

"Conferințele Dilema veche" sunt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche.

Finanțator: Centrul Municipal de Cultură Arad

Partener: Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad

Sponsor: Grup West – dealer local Opel, Peugeot și Citroën

Galerie foto (40)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide