Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Conferinţă şi proiecţie de film la deschiderea „Zilelor Culturii Austriece”

Conferinţă şi proiecţie de film la deschiderea „Zilelor Culturii Austriece”
Comentează 0

Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Austriece la Arad  2015 a avut loc luni, 9 noiembrie, începând cu orele 16,00,  în Sala de conferinţe “Vasile Goldiş” a Consiliului Judeţean Arad.

În mai 1955, Austria și-a recăpătat suveranitatea după semnarea, împreună cu puterile aliate a Tratatului de Stat. În același timp România devenea unul dintre membrii fondatori ai Pactului de la Varșovia. Dr. Helmut Wohnout, istoric și director al Departamentului pentru media din cadrul Cancelariei Federale a  Austriei şi  prof. univ. dr. Lavinia Betea de la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad,  cunoscută şi apreciată specialistă în istorie recentă,  vor vorbi pe larg despre ce a însemnat anul 1955 pentru ambele țări precum și despre relațiile dintre ele.

Seara de deschidere s-a încheiat cu proiecția filmului „Oh Du mein Österreich“(„O, tu Austria mea“), regizat de Robert Dornhelm.

 În  1975, când regizorul austriac de origine română, Robert Dornhelm, regiza un documentar cu ocazia a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Stat al Austriei, nimeni nu putea ști că acesta era filmul unui viitor regizor de la Hollywood, nominalizat la premiile Oscar. Câteva decenii mai târziu Dornhelm se întoarce cu „Oh Du mein Österreich“, la această temă colaborând cu Gabriele Flossmann. Un film despre aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la 15 mai 1955.

Organizate sub egida Consiliului Județean Arad, în colaborare cu Centrul Cultural Județean Arad, Asociația culturală Musikforum Europa Arad, Forumul Cultural Austriac București, sub înaltul patronaj al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timișoara și  al Ambasadei Austriei la București, Zilele Culturii Austriece la Arad vor oferi publicului arădean timp de trei zile (9 – 11 noiembrie) o suită de manifestări culturale incluzând conferinţe, proiecţii de film, un concert cameral şi o expoziţie.

Întâia zi s-a desfăşurat astfel:

Ora 16.00 / Consiliul Județean Arad / Sala de conferințe:

Luări de cuvânt în deschiderea Zilelor Culturii Austriece – ediția a II a

Ora 17.00/           Conferință – „Tratatul  de Stat semnat de Austria în anul 1955”

Dl. Consilier ministerial   Dr. Helmut Wohnout – Director al Departamentului pentru media din cadrul Cancelariei Federeale a Austriei

Conferință – „Pactul de la Varșovia”

Doamna prof. univ. dr. Lavinia Betea – Universitatea ”Aurel Vlaicu” Arad

Ora 18.00 /  pauză de cafea

Ora 18.30 / proiecția filmului ”O, tu Austria mea” – regia Robert Dornhelm

Comunicat de presă

 

 

 

Galerie foto (127)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite