Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

EUROPRIETENIA COPIILOR ÎN INTERCULTURALITATE ANIVERSATĂ LA GRĂDINIȚA P.P.GRĂDINIȚA PRIETENIEI

Grădinița P.P. Grădinița Prieteniei a fost gazda unui eveniment aflat la o ediție decenală de organizare în aniversarea Zilei Europei. Aniversarea sub egida ,,9 Mai Ziua Europei” s-a desfășuat în acest an sub forma unui Concurs Interjudețean intitulat ,,Europrietenia Copiilor în Interculturalitate”.

EUROPRIETENIA COPIILOR ÎN INTERCULTURALITATE ANIVERSATĂ LA GRĂDINIȚA P.P.GRĂDINIȚA PRIETENIEI
Comentează 1

Competiția s-a desfășurat între grupe de preșcolari de la grădinițele din județ și municipiu înscrise în concurs: Grădinița P.P. Grădinița Prieteniei, Grădinița P.P. Piticot, Grădinița P.P. NR.12, Grădinița P.P. nr.14, Grădinița P.P. Furnicuța.

Proiectul EUROPRIETENIA COPIILOR, la debut în anul 2006 sub denumirea generică ,,PENTRU O EUROPA FRUMOASĂ”, se află anul acesta la o decadă de aniversare a Zilei Europei. Devenind o tradiție la Grădinița P.P. ,, Grădinița Prieteniei” am oferit  an de an oportunități copiilor  pentru a lansa un mesaj multicultural și de a exprima arta și esteticul prin dansuri folclorice specifice, compoziții plastice și practice, colaje, machete, contrucții.
Preșcolarii participanți au  posibilitatea de a arăta lumii întregi modul în care aceştia sărbătoresc Ziua Uniunii Europene, contribuţia lor la acest eveniment, mărindu-le responsabilitatea şi gradul de implicare la formarea lor ca cetăţeni proactivi la viaţa socială, cu ştiinţa şi dorinţa de a face mai bună lumea în care trăim.
Scopul concursului este transmiterea bogăției folcloristice și a tezaurului de tradiții și obiceiuri specifice fiecărui popor care se perpetuă din generație în generație prin viu grai, prin cutume, prin intermediul izvoarelor scrise, dar și prin dansul tradițional popular. 

Grupele de preșcolari au evoluat pe scena din curtea Grădiniței Prieteniei sub atenta observare a juriului format din: d-na Insp.școlar pentru Educație Timpurie, prof. Emilia Sorițeu, d-na Inspector școlar pentru Management Instituțional și Educație Permanentă, prof. Mariana Tocaciu, d-na Director al Colegiului Național Preparandia ,,D. Țichindeal ”, prof. Corina Uzum, d-na profesor metodist CCD Arad, Ilyes Ibolya. D-na educatoare Bacoș Elena a prezentat acestui spectacol – concurs și a evidențiat toate grupele aflate în competiție prin versuri caracteristice. 

D-nul profesor Bacoș Dorel a eficientizat parteneriatul școală – învățământ preșcolar, respectiv Colegiul Național Preparandia D. Țichindeal și Gradinița P.P. Grădinița Prieteniei cu inițiativa de a participa la acest eveniment a șapte eleve din clasa a X-a profil educatoare în calitate de promotori ai voluntariatului și al schimbului de ,,bune practici”. 

Invitați de onoare în juriu au fost : d-na Domnica Vulpe, fost director al Grădiniței Prieteniei și d-nele Crainic Maria și Groza Aurica foste educatoare ale grădiniței noastre care ne-au creat o mare bucurie și o aducere aminte de cum era...Cu această ocazie felicit colectivul de educatoare și personalul Grădiniței P.P. Grădinița Prieteniei pentru calitatea muncii în echipă de care au dat dovadă.

Premiile au fost anunțate și oferite de d-na Inspector pentru Educație timpurie, prof. Emilia Sorițeu și d-na director Grădinița Prieteniei, prof. Adela Redeș: locul I și  premiu Europrietenia  a fost câștigat de grupul de copii de la Grădinița P.P. Piticot cu dansul,, Ăsta-i joc de la Arad”, ansamblul ,,Plaiuri arădene” coordonat de D-na prof. Mureșan Daria și d-na prof. Muntean Gabriela; locul I a fost câștigat de Grădinița P.P. Grădinița Prieteniei cu dansul: ,,Vals Vienez”, copiii de la grupa Mare B grupa Fluturașilor coordonat de d-na prof.înv.preșc. Gorgan Laura. Al treilea premiu I a fost câștigat de grupa de copii de la Grădinița P.P. nr.14 cu ,,Dans Tango” condus de d-na educatoare Tătar Raluca. 

Următoarele grădinițe pe podium care au ocupat locul II au fost: Grădinița P.P. Grădinița Prieteniei cu dansul spaniol Flamenco ,,Bamboleo”,executat de grupa Mare C coordonată de d-na prof. Gorgan Laura, Grădinița P.P. Grădinița Prieteniei cu Dans grecesc executat de grupa Mare B coordonat de d-na Crișan Florica și d-na educ. Atanasov Livia; ,,Dans popular german” interpretat de grupul de copii ,,Florile Ardealului” de la Grădinița P.P. nr.12 coordonat de d-na prof. Moș Mirela și Grădinița P.P. Furnicuța cu Dans grecesc ,,Grecii” coordonat de d-na prof. Muntean Laura și d-na prof. Mecea Larisa.  Locul III pe podium a fost câștigat de Grădinița P.P. Grădinița Prieteniei cu grupa Mijlocie A cu Dansul popular stilizat ,, Cîntec, joc și voie bună ”, coordonat de d-na prof. Răileanu Ana și prof. Ulrich Anca; Grădinița P.P. nr.12, Ansamblul Păstrătorii tradiției cu ,,Dans popular maghiar”, coordonat de d-na prof. Ganea Diana; Grădinița P.P. nr.12, Grupul ,, Florile Ardealului”cu Dans popular german coordonat de d-na prof. Moș Mirela, Grădinița P.P.Furnicuța cu Dans franțuzesc coordonat de d-na prof. Muntean Laura și prof. Mecea Larisa, Grădinița P.P. Grădinița Furnicuța cu Dansul Drag mi-e jocul românesc și Alunelul coordonat de d-na prof. Iagyi Jelmira și d-na prof. Ivasiuc Ornella.     Mențiunile au revenit Grădiniței P.P. Grădinița Prieteniei : grupa maghiară cu Dans popular maghiar coordonat de d-na prof.Tripon Ildiko și prof. Negruțiu Dora și grupa Mare A cu dans popular românesc coordonat de d-na educ. Vancea Angela și d-na prof. Mocan Adina.

"Încuviinţăm că aducerea în prim- plan a tradițiilor și obiceiurilor străvechi în acest mod într-o societate modernistă stă la baza formării unor conduite moral civice sănătoase la copii începând cu vârsta preșcolară. Așadar manifestarea artei prin dans, în acest context dansul popular în context european exprimă cel mai bine modul în care am reusit  azi să evidențiem frumusețea mișcărilor de execuție, a coregrafiei dar și a costumelor și tradițiile specifice zonelor  de folclor. 

Evenimentul de astăzi a adus un plus valoare acestor manifestări cultural-artistice dedicate copiilor din învățământul preșcolar. Mulțumim cadrelor didactice participante, părinților și partenerilor educaționali: I.S.J. Arad, Colegiul Național Preparandia D.Țichindeal Arad, Casa Corpului Didactic , d-nei Director prof. Adina Plev și Centrul pentru Excelență, d-nului președinte Glad Varga pentru materialele, pentru premiile oferite la acest concurs", a afirmat d-na director al Grădiniței P.P. Grădinița Prieteniei, prof.Adela Redeș.
 

pp

Galerie foto (207)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite